Hlavní obsah

Vláda je hotová, Zeman se dostal do kouta

Právo, Jiří Mach

Dva měsíce po volbách je jasno. Koalice včera definitivně dohodla rozdělení resortů v sedmnáctičlenné vládě. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, jehož manévrovací možnosti se razantně zužují. Bude totiž čelit šéfům ČSSD, ANO a lidovců, kteří už téměř poskládali i jmenný seznam ministrů a budou na něm trvat i proti Zemanovým námitkám.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

A námitky mít prezident bude. Především vůči Martinu Stropnickému (ANO) na obraně či Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) na zahraničí, i když ten ještě jmenovitě nominován nebyl.

Kompletní koaliční dohodu s podporou 111 poslanců chtějí lídři podepsat na Tři krále 6. ledna. [celá zpráva]

Soc. dem. bude mít osm členů vlády, babišovci šest a lidovci tři. „Koalice bude na návrhu, který předloží, trvat. Složení vlády pokládáme za odpovědnost stran, které uspěly ve volbách a mají mandát od voličů. Věřím, že pan prezident nebude jmenování vlády nijak komplikovat,“ řekl v neděli Sobotka po nedělním setkání tří lídrů.

„Nevím, proč by některá jména neměla projít přes Hrad, budeme navrhovat lidi, u kterých nejsou žádné zákonné, ústavní ani jiné překážky, aby mohli zastávat pozice ministrů. Nemyslím si, že by pan prezident měl mít důvod pro nějaké výhrady ke složení vlády tak, jak se na něm koalice případně shodne,“ dodal Sobotka.

Zeman však už několikrát dal najevo, že svou kůži nedá zadarmo. Je na jeho vůli, kdy vůbec jmenuje Sobotku premiérem.

Čtyři na tapetě

Mohl by se například neformálně snažit, aby mu Sobotka ještě předtím slíbil korekce ve vládních nominacích. Pokud Sobotka skutečně nevyhoví, bude mít Zeman podle všeho na stole hned čtyři jména ze všech tří stran, vůči nimž veřejně nebo v zákulisí už vyjádřil nesouhlas.

Jde o uvažované ministry za soc. dem. Lubomíra Zaorálka (zahraničí) a Jiřího Dienstbiera (bez portfeje s odpovědností za Legislativní radu vlády a za lidská práva), možného ministra obrany Martina Stropnického a navrženého lidoveckého ministra zemědělství Mariana Jurečku. Zaorálkovi nemůže Zeman zapomenout „zradu“ při neúspěšné volbě na Hrad před deseti lety. Proto na místo ministra zahraničí protlačuje Stropnického, který nemá podle Zemana na obranu kvalifikaci, s čímž ale šéf hnutí ANO Andrej Babiš nesouhlasí.

Jsem Ph.D., mám vědecký titul, napsal jsem disertační práci, čtyři roky jsem dělal postgraduál, mám ocenění od rektora veterinární univerzity za spolupráci a rozvoj, jezdím zkoušet ke státnicím.
šéf lidovců Pavel Bělobrádek

Babiš v neděli v ČT uvedl, že Zeman mu v sobotu v Lánech výhrady vůči Stropnickému potvrdil. „Bavili jsme se o obsazení resortu zahraničí a obrany, kde má pan prezident názor, že pan Stropnický má být radši ministr zahraničních věcí nebo ministrem kultury,“ řekl Babiš, který bude vicepremiérem pro ekonomiku i ministrem financí. [celá zpráva]

Dienstbierovi mohou u Zemana škodit ostré výpady při jejich prezidentském souboji. Podle informací Práva může být Zeman zaskočen kvůli nejmladšímu členovi chystané vlády Jurečkovi (32), který o prezidentovi po jeho vrávorání při otvírání korunovačních klenotů napsal, že by se neměl opíjet jako mužik.

Bělobrádek navíc ve čtvrtek odcházel od Zemana z Hradu s tím, že prezident předsedu lidovců podpořil na ministra zemědělství. Po dvou dnech si to lidovci rozmysleli a nasadili Jurečku. „My nic rozporovat asi nebudeme, je samozřejmě potřeba, aby se vyřešila situace s lustračním osvědčením pana předsedy Babiše,“ popíchl v neděli Bělobrádek  šéfa ANO. Babiš řekl, že nemá žádný problém se jmény z ostatních stran. Jako vicepremiér lustrační osvědčení potřebovat nebude.

Možné složení vlády
ČSSD
Premiér – Bohuslav Sobotka (42)
Zahraničí – Lubomír Zaorálek (57), poslanec
Vnitro – Milan Chovanec (43), hejtman a poslanec
Průmysl a obchod – Jan Mládek (53), poslanec, ekonom
Školství – Marcel Chládek (45), senátor a vicehejtman
Zdravotnictví – Svatopluk Němeček (41), ředitel FN Ostrava
Ministr bez portfeje pro Legislativní radu, lidská práva a rovné příležitosti – Jiří Dienstbier (44), senátor
Práce a sociální věci ???
ANO
Vicepremiér pro ekonomiku a ministr financí – Andrej Babiš (59), poslanec, šéf Agrofertu
Obrana – Martin Stropnický (57), poslanec, diplomat, herec
Místní rozvoj – Věra Jourová (49), poslankyně
Životní prostředí – Richard Brabec (47), poslanec, exředitel Lovochemie
Spravedlnost – Helena Válková (62), poslankyně, odbornice na trestní právo
Doprava ???
KDU-ČSL
Vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace – Pavel Bělobrádek (36), místopředseda Sněmovny
Zemědělství – Marian Jurečka (32), poslanec a farmář
Kultura – Daniel Herman (50), poslanec, bývalý kněz

Zeman zatím kontroval dvěma odkazy na dva právníky, kteří z ústavního článku, že na návrh premiéra „prezident jmenuje“ členy vlády, dovozují, že hlava státu smí návrhy odmítat. Proti nim stojí plejáda ústavních právníků, kteří tuto volnost prezidentovi upírají. Lídry trojkoalice navíc ještě čeká setkání s hlavou státu.

„Pan prezident má v plánu setkat se s předsedy možných koaličních stran, aby se ujistil o podpoře vlády ve Sněmovně,“ sdělil v neděli hradní mluvčí Jiří Ovčáček. A jak vlastně budoucí koalice ke včerejšímu rozuzlení došla? Širší vedení KDU-ČSL, celostátní výbor, definitivně kývlo v sobotu na Sobotkovu nabídku. Strana obsadí zemědělství, kulturu a místo vicepremiéra, plánované pro Bělobrádka, s odpovědností za koordinaci vědy a výzkumu.

Při hlasování 25členného orgánu se několik lidovců zdrželo, zatímco v pátek užší vedení (předsednictvo) nabídku posvětilo jednomyslně.

Bělobrádek připustil, že Zeman by mohl chtít zpochybnit i jeho odbornost pro zastávání vládního postu, ale sám se na koordinační roli ve vědě cítí. „Jsem Ph.D., mám vědecký titul, napsal jsem disertační práci, čtyři roky jsem dělal postgraduál, mám ocenění od rektora veterinární univerzity za spolupráci a rozvoj, jezdím zkoušet ke státnicím, přednášel jsem na vysoké škole, napsal jsem vědecké práce, to znamená, že u mě sepětí s univerzitním světem bezpochyby je,“ zdůvodnil Bělobrádek svou kvalifikaci.

Šéf poslanců, nebo místopředseda Sněmovny? Bartošek 

Zeman po volbách nezpochybňoval Sobotkovy ambice stát se premiérem, protože slíbil, že ministerským předsedou jmenuje toho, koho mu navrhne vítězná strana. A Sobotka tyto podmínky po rozprášení „pučistů“ splňuje. Ještě před nedělní schůzkou lídrů Bělobrádek v televizi Prima záhadně řekl, že premiérem by mohl být vzhledem k poslanecké síle i Babiš.

Z tohoto mráčku ale nezapršelo. „To všechno je v pravomoci prezidenta republiky, nemohu říci, že bych se toho neobával nebo obával, ale nepředpokládám to,“ řekl nakonec Bělobrádek. Lidovecké nominace do vlády vyvolají i řetězovou reakci ve Sněmovně. KDU-ČSL bude muset za Bělobrádka najít adepta na místopředsedu dolní komory. Za Jurečku pak musí sehnat šéfa poslaneckého klubu.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Foto: Novinky

Místopředseda lidovců Jan Bartošek v neděli Právu sdělil, že by byl ochoten některou z těchto funkcí převzít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám