Hlavní obsah

Vláda se na interpelace vykašlala, do práce nedorazil jediný ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopolední písemné interpelace ochromila absence ministrů. Do Sněmovny ve čtvrtek dopoledne nedorazil žádný člen vlády. Předsedající Vojtěch Pikal (Piráti) schůzi nejprve několikrát přerušil, aby dal šanci alespoň některému ze členů kabinetu dorazit, nakonec mu však nezbylo než interpelace takříkajíc odpískat, neboť všechny byly přerušeny do přítomnosti ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny (ilustrační foto)

Článek

„Když se podívám do lavic, kde mají sedět členové vlády, je to dost tristní pohled,” komentoval situaci předseda lidovců Marian Jurečka.

Poukazoval na to, že je obvyklé, že aspoň někdo ze členů vlády na čtvrteční dopolední interpelace dorazí. „Co vidíme za mnou, je opravdu výsměch,” řekl s tím, že chápe omluvy z odpoledního programu kvůli diplomatickému sporu s Ruskem.

Luzar: Pošlete Babišovi vytýkací dopis

Pikal připomněl, že vláda je odpovědná Sněmovně, neplní tak podle něho základní povinnosti. Pozastavil se nad tím, že se členové kabinetu omluvili z pracovních důvodů, přestože jejich pracovní povinností je být v dolní komoře. Vyzval k lepší organizaci práce vlády i Sněmovny.

Babiš dorazil na interpelace. Dočkal se potlesku, od vlastních poslanců i vestoje

Domácí

Místopředseda komunistické frakce Leo Luzar podotkl, že situace se opakuje pravidelně a dolní komora by měla záležitost řešit po Babišově vzoru vytýkacím dopisem. „Já bych rád, aby předseda Sněmovny jeden takovýto vytýkací dopis panu ministerskému předsedovi zaslal, ať si udělá pořádek ve vládě a vždy někdo z ministrů v 09:00 tady je,” uvedl.

Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek uvedl, že koalice Spolu (tvořená kromě TOP 09 také ODS a KDU-ČSL) sice vyzvala vládu k demisi, ale nemyslela si, že kabinet odejde do ilegality.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) už před týdnem oznámil, že se chce na vládu obrátit a jednat s ní o docházce ministrů na interpelace. „Slibuji, že se obrátím na vládu, abychom ty interpelace nějakým způsobem řešili důstojnou formou,” uvedl.

Babiš přišel po 10 měsících na písemné interpelace, hned to schytal od Pirátů i Kalouska

Domácí

Projednávání písemných interpelací ve čtvrtek Pikal zahájil navzdory absencím členů vlády. Drtivá většina z nich ale byla už z minulosti odročena do přítomnosti konkrétních ministrů, debata o nich se tedy nevedla. O přerušení projednávání jedné z interpelací rozhodla Sněmovna nově. I kvůli tomu musel předsedající vyhlásit přestávku, aby se v sále shromáždil dostatečný počet poslanců k tomu, aby mohli hlasovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám