Hlavní obsah

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vznikne na 70 procent, řekl Bělobrádek

Právo, Novinky, ČTK, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsedové ČSSD, ANO a KDU-ČSL, o kterých se mluví jako o budoucích vládních stranách, se na podobě případné koalice při úterním jednání nedohodli. Podle slov šéfa lidovců Pavla Bělobrádka je pravděpodobnost, že se tyto tři strany dohodnou na vládní koalici 70 procent. Spekuluje se o tom, že by kabinet mohl mít víc křesel než původně navrhovaných 14.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednavači všech tří stran (zleva) Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek

Článek

Bělobrádek v Radiožurnálu řekl, že věří, že v příštích dvou týdnech se expertní týmy dohodnou na programu kabinetu. Nechtěl spekulovat o tom, kdo obsadí jaká ministerstva, míní ale, že počet lidoveckých členů vlády by měl být "někde kolem tří".

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky měli v úterý výhrady k návrhu podoby vlády oba předsedové možných koaličních stran. "Nikdo není s návrhem spokojen, ani já sám, i když jsem ho předkládal, dokázal bych si pro ČSSD představit optimálnější návrh," konstatoval Sobotka.

„Trojkoaliční vlády měly nejčastěji 18 členů, ale je možné, že to bude i méně,“ uvedl pro Právo Sobotka.

Další jednání proběhnou bez Bělobrádka, který jede na 12 dní do USA. Pozvání tamního ministerstva zahraničí prý nechtěl odmítat. Při rozhovorech jej nahradí senátor Stanislav Juránek.

Formát 6-6-2 zřejmě nebude

„Přinesl jsem první návrh, jak by mohly vypadat poměry ve vládě a individuální rozdělení resortů. Diskutovali jsme o struktuře vlády,“ řekl Sobotka. Předsedové stran se znovu sejdou, hned jak se Bělobrádek vrátí.

Sobotka zároveň odmítl, že by si tři strany rozdělily ministerstva podle klíče šest ministrů pro soc. dem., šest pro ANO a dva pro lidovce. „Tento poměr se může změnit a nepochybně se změní,“ řekl Sobotka.

Podle toho, jak si šéfové klubů na ranním jednání rozdělili výbory, by se mohlo zdát, že ČSSD přijde o ministerstvo vnitra: připadne jí totiž bezpečnostní výbor. Podle Sobotky ale rozdělení výborů a resortů „křížem“ nemusí v této vládě platit.

„Není možné vyvozovat přímou vazbu ministerstev na výbory. Může to být křížem, ale nemusí. Rozdělení výborů bylo vstřícným krokem i vzhledem k opozičním stranám,“ řekl Sobotka.

Posledním místopředsedou Sněmovny pravděpodobně Gazdík

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš odpoledne v ČT řekl, že návrh nyní musí projednat s poslanci. Nabídka, se kterou Sobotka přišel, podle něj obsahovala 17 vládních postů. Na dotaz, zda by takový počet zástupcům ANO vyhovoval, řekl: „S tím nemáme problém.”

Poslanci hnutí ANO se také domlouvali na tom, koho podpoří při středeční volbě posledního místopředsedy Sněmovny. Zatím to vypadá, že by měl hladce projít nominant TOP 09 a šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Ten se o funkci utká s předsedou hnutí Úsvit Tomiem Okamurou.

„Já za sebe budu navrhovat, abychom respektovali výsledky voleb,“ řekl ještě před jednáním poslanců předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Jeho slova hovoří pro Gazdíka: TOP 09 získala ve volbách víc hlasů než hnutí Úsvit.

Stejně hovoří i ostatní zástupci budoucí koalice. „Pan Gazdík je kvalitní kandidát, budu ho podporovat,“ řekl nově zvolený předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marián Jurečka. Šéf poslanců soc. dem. Roman Sklenák řekl, že klub bude o podpoře místopředsedy jednat až ve středu. „Kloním se ale k názoru, že by post místopředsedy měl zaujmout nominant TOP 09,“ řekl Sklenák.

Čtvrté křeslo místopředsedy Sněmovny zůstalo po první volbě neobsazeno. Před týdnem neuspěli Okamura ani jeho protikandidát Miroslav Kalousek (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Související články

Kalousek: Rusnokův rozpočet nepodpoříme

Představa předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, aby byl rychle schválen ve zkráceném režimu do konce letošního roku rozpočet, který poslancům předložila vláda...

Výběr článků

Načítám