Hlavní obsah

Vláda chystá rozsáhlá opatření pro případ katastrofální pandemie

– Praha
Právo, ada, nig

Uzavřené školy a další veřejné budovy, internáty a ubytovny sloužící jako provizorní lazarety, v ulicích policisté posíleni vojáky dohlížející na veřejný pořádek a bránící možnému rabování, regulace dopravy. Že to tak trochu připomíná katastrofický film? Omyl. Jde o opatření, s nimiž počítají státní orgány pro případ pandemie chřipky.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Právě informací ministryně zdravotnictví Dany Juráskové o činnosti ústředních správních úřadů a dalších institucí v době pandemie chřipky by se měla v pondělí zabývat vláda. Nejde sice o nic mimořádného, takzvané pandemické plány dostává vláda pravidelně na stůl již řadu let, v případě prasečí chřipky, která se stále šíří, ale nelze nic ponechávat náhodě. Tím spíš, že hygienici se obávají podzimu, kdy může udeřit druhá vlna této nemoci a souběžně s ní se bude šířit i běžná chřipka a v některých zemích i chřipka ptačí.

Jak již Právo informovalo ve středu, hygienici považují takovou situaci za možnou. "Je to reálné a obáváme se toho,“ řekl Právu hlavní hygienik Michael Vít. Podle něj by souběh těchto nemocí mohl nebývale zvýšit počet nemocných a ztížit průběh onemocnění.

Ministerstva mají podrobné krizové plány

Proto mají pro podobné krizové situace jednotlivé resorty přesně nalajnováno, co mají dělat.

Například pro ministerstvo školství platí opatření, podle kterého v krajní situaci zastaví vzdělávací proces a připraví kapacity internátů a školských ubytoven i sportovních zařízení na využití pro umístění a léčení nemocných. Při vyhlášení krizového stavu by pak měli studenti 5. a 6. ročníků medicíny nastoupit na výpomoc v organizacích praktických lékařů, jejich mladší kolegové pak jako ošetřovatelé.

Ministerstvo vnitra a policie musí být připraveny na pomoc při organizaci nouzového zásobování obyvatel, na upravení režimu na státních přechodech, zabránění drancování i další násilné kriminalitě. Do policejního hledáčku by se mělo dostat i případné nezákonné kšeftování s potravinami. Vychází se z toho, že možná panika může způsobit právě vykupování potravin, a tudíž problémy se zásobováním.

I když si nejen hygienici a lékaři logicky přejí, aby podobná situace nenastala, je třeba s ní počítat a být na ni připraveni. "Není to žádný katastrofický scénář, ale vláda musí vědět, co budou jednotlivá ministerstva a další orgány dělat v případě, že by nastala,“ řekl Právu Vít. Podle něj zmíněná opatření vycházejí z národního pandemického plánu.

Česko zatím patří mezi státy s relativně nízkým výskytem nové chřipky, u dvaceti potvrzených případů měla nemoc lehký průběh. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám