Hlavní obsah

Vláda chce zvýšit zastoupení žen v politice na 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra by mělo navrhnout takové změny zákonů, které by zvýšily podíl žen na kandidátních listinách politických stran alespoň na 30 procent. Úmysl prosadit jakési kvóty pro ženy v politice v pondělí schválila vláda Jana Fischera. Informovala o tom mluvčí ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába Lejla Abbásová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb

Článek

Opatření by se týkalo voleb do Sněmovny, do krajských zastupitelstev a zastupitelstva hlavního města Prahy. O tom, že chce prosadit určité kvóty pro ženy v politice, se Kocáb zmínil již dříve.

Vláda také chce, aby jednotlivá ministerstva podpořila rozvoj péče o předškolní děti. Ve zprávě o prioritách v oblasti rovnosti žen a mužů se dále píše, že ministerstvo práce má vypracovat brožuru pro zaměstnavatele s informacemi o alternativních formách zaměstnání, jako jsou zkrácené úvazky a práce z domova.

Plán strategie ochrany dětí před násilím

Vláda schválila také materiál, jehož cílem je zkvalitnit a rozšířit ochranu dětí před všemi formami násilí.

Podle Abbásové se tak Kocábovi "podařilo prosadit sérií opatření směřujících k omezení násilí na dětech a ke zkvalitnění a rozšíření již existující nabídky služeb pro ohrožené děti". Zmínila například rozšíření krizových center, akreditaci vzdělávacích programů v oblasti pozitivního rodičovství, zefektivnění systému preventivních prohlídek praktických dětských lékařů či terapie pro dětské oběti i agresory.

Materiál nazvaný Národní akční plán realizace Strategie prevence násilí na dětech sleduje podle Abbásové sedm hlavních cílů, mezi které patří "podpora rozvoje rodičovských kompetencí, vytváření klimatu rovnocenného partnerství na školách", dostupná nabídka aktivit pro volný čas nebo skutečné plnění práv dětí z dětských domovů.

Vláda přijala i analýzu o situaci Romů v ČR

Kabinet se seznámil i s analýzou situace romské komunity v České republice a souhlasil s ní. Kocáb zprávu kabinetu předložil týden poté, co Kanada kvůli vzrůstajícímu počtu žadatelů o azyl z ČR obnovila po necelých dvou letech vízovou povinnost pro české občany.

V Kocábově materiálu je jako hlavní důvod odchodu Romů za oceán uváděn nárůst aktivit pravicových extremistů v Česku, k nimž údajně projevuje stále více sympatií i většinová společnost. Zpráva jako další důvody odchodu Romů zmiňuje jejich špatné ekonomické podmínky, rodinné vazby na dřívější migranty a celkovou diskriminaci. Nárůst extremismu podle ní výrazně ohrožuje "sociální soudržnost" české společnosti.

"Ministr ve zprávě otevřeně hodnotí situaci, ve které se Romové nacházeli v loňském roce - nárůst aktivit extrémní pravice nebo nečinnost některých úřadů veřejné správy. Vláda v reakci na zprávu přijala usnesení, ve kterém některé z identifikovaných nedostatků napravuje," zdůraznila Abbásová.

Reklama

Výběr článků

Načítám