Hlavní obsah

Vláda a hejtmani chtějí peníze ušetřené v nemocnicích dát na platy

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hejtmani se dohodli s vládou na vytvoření pracovní skupiny, která bude řešit změny v nemocniční lůžkové péči. Zástupci krajů po pondělním jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) připustili rušení některých nemocničních oddělení a přeměnu akutních lůžek na lůžka následné péče. Podle Nečase budou uspořené peníze použity na platy zdravotnického personálu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

„Bude vytvořena společná pracovní skupina mezi kraji a ministerstvem zdravotnictví, která bude mít na starosti základní analýzu a inventuru fungování nemocniční lůžkové péče tak, abychom tuto péči mohli optimalizovat, aby takto získané úspory mohly jít primárně do platů zdravotnického personálu,“ řekl Nečas novinářům po setkání.

Podle premiéra bude také provedena analýza příjmů zdravotního pojištění. Pokud bude zjištěn vyšší výběr, peníze opět půjdou na zvýšení platů zdravotnického personálu.

Pondělní schůzky se za vedení krajů zúčastnili šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek a předseda zdravotnické komise hejtmanů Jiří Běhounek (oba ČSSD). Hašek označil schůzku za pozitivní a pochvaloval si, že přinesla několik dohod.

Nečas slíbil, že nebudou rušit regionální nemocnice

„My jsme vyzvali premiéra a ministra zdravotnictví k tomu, aby byla společně udělána inventura lůžkové péče, kde budou udělány jasné analýzy a prokáže se, jak efektivně se vynakládají veřejné prostředky ze zdravotního pojištění, a to jak ve státních nemocnicích, tak v regionálních nemocnicích,“ poznamenal ve shodě s Nečasem šéf hejtmanů.

Hašek doplnil, že na začátku ledna bude známo personální obsazení pracovní skupiny a na stole budou návrhy na inventuru a jízdní řád jejího provedení. Nečas a Heger podle lídra hejtmanů slíbili, že nebudou „shora“ rušit  regionální nemocnice.

„Vláda ústy premiéra Nečase i ministra Hegera přislíbila hejtmanům, že nedojde k žádnému administrativnímu rušení regionálních nemocnic,“ sdělil Hašek. Právě rušení nemocnic hejtmani odmítají, připouští ale třeba přeměnu lůžek akutní péče na lůžka sociální nebo následné péče.

„V každé nemocnici nemusejí být zachována všechna oddělení, všechny obory, všechna lůžková péče, ale nemocnice by se podle našeho názoru rušit neměly,“ uvedl Běhounek. Hašek míní, že pokud by mělo dojít k restrukturalizaci lůžek, nesmí být vynechány fakultní nemocnice. Ty jsou podle hejtmanů finančně protěžovány na úkor nemocnic regionálních.

Jako jihomoravský hejtman přitom Hašek nabídl koncepci lůžkové sítě ve svém regionu jako pilotní projekt. Na koncepci se nyní pracuje, výsledek bude předložen do tří měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám