Hlavní obsah

Vítr na Českolipsku lámal stromy jako sirky

Právo, sve
Českolipsko

Ještě během celého úterního dne se energetici budou vypořádávat s následky řádění silné vichřice, která se v pondělí podvečer prohnala přes pomezí Děčínska a Českolipska. Silnou bouři zaznamenali včera také na části Liberecka.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V okolí Jedlové vítr v pásmu širokém několik stovek metrů lámal vzrostlé stromy jako sirky.

Článek

Hasiči vyjížděli téměř ke 20 událostem spojeným s řáděním živlu. Výpadky elektřiny kvůli  stromům napadaným do vedení vysokého napětí se ve většině obcí na Českolipsku a Liberecku podařilo odstranit ještě během noci. Všechny důležité silnice stejně jako regionální tratě jsou již průjezdné.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V okolí Jedlové si energetici klestili cestu k poničeným stožárům elektrického vedení.

Nejvíce práce mají energetici v oblasti Jedlové, kde kromě silné vichřice a přívalového deště padaly také kroupy velikosti pingpongového míčku. Několik stovek metrů široké pásmo vyvrácených a v půlce polámaných kmenů stromů táhnoucí se přes hřebeny kopců ukazuje, kudy si živel razil cestu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Odstraňování následků vichřice

„Následkem vichřice došlo k pádu vedení vysokého napětí 35 kV v délce asi jednoho kilometru. Energetici zajistili náhradní dodávku agregátem a zákazníci tak výpadky elektřiny nepociťují,“ okomentovala mluvčí Skupiny ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová situaci v Jedlové.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Regionální tratě se podařilo zprůjezdnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám