Hlavní obsah

Víkend bude deštivý, pak se vrátí léto

Meteorologický podzim, který začne o víkendu, přinese ochlazení a přeháňky. Od neděle ale bude déšť ustávat a opět se vrátí letní teploty. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čtvrteční ráno je teplotně velmi rozdílné. „V Praze bylo 20 stupňů, zatímco v Ostravě jen 11,” upozornila Honsová. V Čechách bylo zataženo, někde i s deštěm, zatímco na Moravě a ve Slezsku polojasno.

Čtvrtek přinese přesun studené fronty ze západu na východ republiky. Přestože se přeháňky a déšť přesunou na Moravu a do Slezska, na teplotách to tolik vidět nebude. V Čechách se budou denní maxima pohybovat v rozmezí 20 až 24 stupňů Celsia, na Moravě ukážou teploměry ještě více: 24 až 28 stupňů.

Přicházející podzim dá o sobě poprvé vědět v pátek. V Čechách bude polojasné až oblačné ráno s ojedinělými dešti a ranní teplotní minima v rozmezí 12 až 8 stupňů. Morava a Slezsko zažijí teplejší probuzení, kdy teploměry ukážou 16–12 stupňů, ale obloha bude zatažená, s občasnými dešti. Denní teploty budou mezi 21 stupni v Čechách a 25 na Moravě a ve Slezsku.

V sobotu 1. září nastane meteorologický podzim, připomněla Honsová. A hned také přijde pokles teplot. Obloha bude oblačná až zatažená, s občasnými přeháňkami, v horách i s deštěm. A podobně bude celý den. Ranní minima ukážou 15 až 11 stupňů, přes den bude přece jen o něco tepleji: 19 až 23 stupňů Celsia.

Neděle potěší ty, kteří ještě nechtějí, aby léto skončilo. Bude sice polojasno a hlavně na Moravě a ve Slezsku přechodně oblačno, ale teploty opět o něco poskočí. Ráno bude chladné, mezi 15 až 11 stupni, během dne však naměříme od 21 do 25 stupňů.

Na počátku příštího týdne se pak naplno vrátí letní teploty. První školní den sice začne polojasnou oblohou, ojediněle se ukážou přeháňky a bouřky a ranní minima se budou pohybovat mezi 16 až 12 stupni, ale během dne se ohřejeme. Teploměr se vyšplhá na 23 až 27 stupňů. „Bude to na sukni,” upozornila Honsová a dodala, že podobné počasí by mělo vydržet po celý příští týden. Podzim se bude připomínat jen ranními mlhami a nízkou oblačností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám