Hlavní obsah

Vidí nás tu jako zločince, hodnotí uprchlík pobyt v Bělé

– Bělá-Jezová • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

„Jsme tu jako ve vězení,“ kritizoval ve čtvrtek jeden z uprchlíků situaci v detenčním zařízení v Bělé-Jezové. Zároveň však připouští, že během poslední doby se podmínky zlepšily. Zaměstnanci však kritiku rázně odmítají. „Uprchlíci se tady mají dobře,“ tvrdí.

Prohlídka detenčního zařízení v Bělé JezovéVideo: Novinky

 
Článek

V zařízení se momentálně nachází asi sedmdesát migrantů. „Podmínky byly velmi, velmi špatné. Nikdo nám nevěnoval pozornost. Ale teď v posledním týdnu přišly nějaké změny, chování k nám se změnilo,“ prohlásil jeden z uprchlíků v den, kdy po dlouhém odmítání byli konečně do zařízení vpuštěni novináři.

Foto: Václav Toman, Novinky

Uprchlíci v detenčním zařízení v Bělé

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Předtím například nebylo v areálu hřiště, v posledním týdnu před návštěvou novinářů ale bylo vybudováno. V areálu je nové pískoviště, novotou září nábytek i koberce a čerstvě zařízené jsou i místnosti, kde si hrají děti. Zařízení přitom funguje od roku 2006.

Otázkám na to, zda je zařízení místnosti nově pořízené, se zaměstnanci vyhýbali.

V současnosti je v něm asi 70 lidí. Ještě přede dvěma měsíci jich tam bylo 600. Podmínky, v nichž lidé žili, kritizovala ombudsmanka Anna Šabatová. Změnu k lepšímu, která proběhla v posledních dnech, vítá. „Dnes zde panují diametrálně odlišné podmínky, než jaké jsme zaznamenali při naší návštěvě v srpnu nebo začátkem října,” uvedla.

Připomněla, že média měla dříve do zařízení vstup zakázaný.

Foto: Václav Toman, Novinky

Nové dětské hřiště

„Pocházím z Afghánistánu. Jsem tady už dva měsíce a nechápu proč. Vidí nás tu jako zločince. Jsme tady jako ve vězení. Řekli nám: jste zločinci, protože jste přišli nelegálně,“ popsal novinářům další z běženců. Zdůraznil, že s rodinou přešel více než deset zemí a nikde je neumístili do „vězení“.

Foto: Václav Toman, Novinky

Místnost pro děti na hraní

Důvody, proč musejí běženci v Bělé zůstat i dva měsíce, nechápe většina ze zadržených. „Cesta do Evropy byla špatná, ale zvládli jsme to. Mysleli jsme, že tady bude život lepší, ale není. Kdybych věděl, že život tady bude takový, nikdy bych sem nepřijel,“ uvedl další z uprchlíků.

Namířeno má, jako většina z nich, do Německa. Chce tam najít práci pro sebe a svoji ženu a postarat se o své děti.

Foto: Václav Toman, Novinky

Koupelna v uprchlickém zařízení

Zaměstnanci kritiku odmítají

Zaměstnanci zařízení si stěžují, že uprchlíci, kteří tam pobývají nedobrovolně, si neváží nabízených služeb.

„Všichni zaměstnanci jsme se jim věnovali až až,“ prohlásila jedna z pracovnic, která se věnuje dětem. S těmi prý jezdí mimo areál čtyřikrát až pětkrát do měsíce. Děti prý byly například v divadle nebo na celodenním výletě v Hradci Králové.

„Mají se tady dobře. My se jim snažíme maximálně vyjít vstříc. Každé úterý a čtvrtek sem dochází charita na oblečení, oni si ho tam mohou vybrat. Někteří jsou rádi, že to dostanou. Ale větší procento klientů to nechce, nebo si to vezme a za dvě hodiny to najdete u popelnic,“ popsala jedna ze sociálních pracovnic.

Foto: Václav Toman, Novinky

Pokoj čtyř mladých uprchlíků

Poukázala také na to, že běženci si stěžují, že mají hlad a nedostali najíst. „Ale oni ráno nevstanou z postele a nejdou na tu snídani. Nebo jde jenom dospělý, ale děti nevezme s sebou ani jim nevezme jídlo,“ sdělila.

Další z pracovníků centra dokonce na jednání s ministrem vnitra Milanem Chovancem, který ve čtvrtek zařízení také navštívil, přinesl několik kovových tyčí a roštů vytrhaných z postele. „Slyšel jsem, že plánovali nějakou vzpouru,“ komentoval to.

Chovanec o centru prohlásil, že se nejedná o žádnou mučírnu. [celá zpráva]

Foto: Václav Toman, Novinky

Místnost určená dětem na hraní

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám