Hlavní obsah

VIDEO: Za okupaci nemohli Rusové, ale komunismus, řekl Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Viníkem okupace Československa v srpnu 1968 nebyl ruský národ, ale expanzivní komunismus v Sovětském svazu. Ve čtvrtek to řekl prezident Václav Klaus na Pražském hradě na vzpomínkovém setkání při příležitosti 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Připomněl, že obětí komunismu se staly i desítky miliónů Rusů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus považuje za historicky nespravedlivé tvrzení, že je viníkem okupace ruský národ. Podle něj je to škodlivé i pro současné vztahy obou států. "Naši státnost zásadně pošlapal expanzivní komunismus," uvedl.

Klaus podotkl, že invazi vedla a hlavní odpovědnost měla sovětská totalitní moc. "Oběti komunistického totalitního režimu byly i desetimilióny Rusů a spolu s nimi i příslušníci dalších národů a národností tehdejšího Sovětského svazu," řekl prezident.

Sovětské, východoněmecké, polské, maďarské a bulharské jednotky vtrhly do Československa v noci z 20. na 21. srpna. Vojenská intervence ukončila reformní proces Pražského jara. Následovalo období takzvané normalizace, tedy utužování komunistického režimu.

Naším úkolem je překonat srpnové trauma, míní prezident

Prezident Klaus se domnívá, že úkolem české společnosti nyní je překonat trauma vyplývající ze srpnové okupace v roce 1968. Podle něj si totiž dosud nezanedbatelná část české společnosti myslí, že sen o svrchovanosti je fikcí a formulování vlastních národních zájmů je odsouzeno k nezdaru.

Klaus uvedl, že část veřejnosti si dosud myslí, že společnost musí brát ohled na zájmy velmocí a mezinárodních uskupení. "Nevyrušovat, neprovokovat, nevstupovat razantně do dění kolem nás, ale spíše v mírném a uctivém předklonu brát z toho, co je nám více či méně velkoryse nabízeno," řekl. Podotkl, že Česko si dlouho nechávalo líbit vnucení doktríny o omezené státní suverenitě.

Za důležité považuje sledování vývoje v Evropské unii. Zkušenosti západních států se podle Klause od východních členů EU liší. Občané států bez zkušeností s reálným socialismem si podle Klause ponechávají obdiv k novým formám kolektivismu.

"Viditelně u nich slábne odhodlání bránit demokracii i chuť k individuální odpovědnosti za sebe a své rodiny," konstatoval prezident. Ze srpnových událostí však podle něj vychází optimistické poznání, že totalita ani zvrácená ideologie nezničí lidskou touhu po svobodě.

:. Prezident Václav Klaus při projevu k 40. výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. foto: Právo/Petr Hloušek

Projevu prezidenta předcházelo promítání nového dokumentu režiséra Jana Němce, který zachycoval srpnové události.

Reklama

Související články

Maďarsko se omluvilo za srpen 1968

Maďarská republika se ve čtvrtek omluvila za vstup Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. "Omluva je naší morální povinností. Byla to agrese, útok...

Výběr článků

Načítám