Hlavní obsah

VIDEO: Škoda představila novou tramvaj pro Prahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pražský primátor Pavel Bém ve středu v plzeňské Škodě Transportation pokřtil, prohlédl a řídil prototyp nové tramvaje pro Prahu Škoda 15T ForCity.

Foto: Petr Eret, ČTK

Nová tramvaj Škoda 15T ForCity, která budou jezdit v Praze.

Článek

Plzeňská firma, která patří mezi významné evropské výrobce kolejových vozidel pro městskou a příměstskou dopravu, dodá pražskému dopravnímu podniku do roku 2017 celkem 250 těchto tříčlánkových zcela nízkopodlažních tramvají, řekl ve středu při představení tramvaje generální ředitel Škoda Transportation Tomáš Krsek.

Praha bude mít novou tramvajfoto: Stream.cz

"Praha si už dlouho zaslouží novou moderní nebo ultramoderní tramvaj, dnes ji má. Praze budou slušet a Praha bude slušet jim, pomohou vytvořit novou tvář města v 21. století," míní Bém.

Na nové tramvaji ocenil nejen její černo-červeno-stříbrný design, ale i pohodlí, které nabízí cestujícím i řidičům. Na pražských kolejích by se měly první zkušební prototypy objevit v prvním pololetí příštího roku. "Do ostrého provozu bychom prvních pár vozů rádi nasadili na konci příštího roku, uvedl Bém.

.: Pražský primátor Pavel Bém za řídícím pultem nové tramvaje.foto: ČTK/Petr Eret

Tyto tramvaje se mají stát chloubou tramvajové dopravy v Praze. "Dvě stě padesát tramvají kapacitně nahradí 500 tramvají T3, které z pražských kolejí budou postupně mizet," uvedl generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák.

Cena jedné tramvaje je 66 milionů korun. Téměř dvacetimiliardovou zakázku uhradí Praha pouze ze svého rozpočtu, upozornil Bém. "Jediným naším cílem je udržet bezpečí, komfort a udržet přepravní objemy, kdy MHD na hlavu poráží osobní dopravu v poměru 57 versus 43 procent," dodal.

.: Interiér tramvaje Škoda 15T ForCity.foto: ČTK/Petr Eret

Vůz Š 15T je prvním modelem nové řady tramvají, které jsou bez jakýchkoliv stupňů či schodů a veškerá podlahová plocha je skoro v úrovni nástupních ostrůvků zastávek. Tramvaj se vyrábí jako jednosměrná.

Tříčlánkové souprava je navržena pro 61 sedících a až 239 stojících cestujících. Měří 31,4 metru, široká je 2,46 metru a maximální dovolená rychlost je 60 kilometrů za hodinu. Sedačky a záchytný systém tramvaje odpovídají požadavkům pražského dopravního podniku. V případě potřeby je možné je dál upravovat.

.: Návrh designu nové tramvajefoto: Škoda Holding

První prototyp vybavili ve Škodovce v každém ze tří článků jiným typem sedaček. Zákazník si bude vybírat, zda si bude přát sedačky plastové, dřevěné nebo s textilním polstrováním. Pražský primátor by sice upřednostnil pohodlí polstrované sedačky, kvůli vandalům ale zřejmě vyhraje některá ze zbývajících variant.

První prototyp vybavili ve Škodovce v každém ze tří článků jiným typem sedaček. Zákazník si bude vybírat, zda si bude přát sedačky plastové, dřevěné nebo s textilním polstrováním. Pražský primátor by sice upřednostnil pohodlí polstrované sedačky, kvůli vandalům ale zřejmě vyhraje některá ze zbývajících variant.

Pražský dopravní podnik má celkem zhruba 970 tramvají. Většinu z nich tvoří klasické kulaté tramvaje typu T3 a jejich variace. Pražany vozí i novější modely T6A5 a KT8. Společnost má rovněž čtyři kusy tramvají RT6N1, které jsou ale údajně kvůli vysoké poruchovosti trvale odstaveny ve vozovně.

.:Tramvaj T3RP

Podnik v současné době nakupuje tramvaje typu 14T, takzvané Porsche. Celkem by jich měl mít 60. Pak bude následovat dodávka nízkopodlažních modelů 15T, kterých by mělo v metropoli jezdit celkem 250.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám