Hlavní obsah

VIDEO: Prezident Klaus jmenoval nové ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Prezident republiky Václav Klaus jmenoval na návrh premiéra Mirka Topolánka nové ministry. Ministerských křesel se tak v pátek nově ujali Daniela Filipiová, Petr Bendl, Pavel Svoboda a Michael Kocáb.

Článek

Cyril Svoboda se vzdal postu šéfa legislativní rady ČR a nastoupil do čela rezortu pro místní rozvoj, do funkce místopředsedkyně vlády byla uvedena Vlasta Parkanová. Petr Bendl vystřídá na postu ministra dopravy Aleše Řebíčka, Daniela Filipiová nahradí Tomáše Julínka na ministerstvu zdravotnictví. Michael Kocáb se namísto Džamily Stehlíkové bude věnovat problematice menšin a lidských práv.

Klaus popřál ministrům, aby v komplikované době celosvětového hospodářského poklesu ve svých funkcích uspěli.

"Jistě jste si vědomi toho, že vás čekají velmi náročné úkoly, že je třeba, abyste se do práce vlády intenzivně zapojili okamžitě a že v této složité době nebudete mít k dispozici žádných obvyklých sto dnů hájení‘,“ řekl Klaus novým ministrům a vyjádřil naději v "alespoň elementární podporu parlamentu“.

Prezidentovo jmenování završilo personální změny v kabinetu, které premiér ohlásil již začátkem listopadu poté, co opozice drtivě zvítězila v krajských a senátních volbách.

:. Prezident Václav Klaus předal jmenovací listinu i nové ministryni zdravotnictví Daniele Filipiové.foto: Právo/Petr Hloušek

Změny ve vládních postech vyvolaly vnitrostranické rozepře především v řadách lidovců, jež vyvrcholily rezignací předsedy strany Jiřího Čunka na funkci místopředsedy vlády a šéfa rezortu pro místní rozvoj (MMR).

Cyril Svoboda by se měl v čele MMR zasadit především o vytvoření důvěryhodného monitorovacího systému, kvůli němuž hrozí zastavení miliardových dotací z eurofondů pro regiony. Novým ministrem bez portfeje byl jmenován diplomat Pavel Svovoda, ve vicepremiérské funkci nahradí Čunka ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Zdravotnictví se bude ubírat stejnou cestou

Odvolaného ministra zdravotnictví Tomáše Julínka za ODS nahradí jeho stranická kolegyně Daniela Filipiová. Premiér Julínkovo odvolání zdůvodnil tím, že ministr nebyl schopen prosadit svůj program se zdravotnickými poplatky u koaličních partnerů, jeho nepopulární reformy však Topolánek ocenil. V započatých reformách hodlá Filipiová ve spolupráci s Julínkem i většinou jeho pracovníků pokračovat.

:. Prezident Václav Klaus s novým ministrem dopravy Petrem Bendlem (vlevo).foto: Právo/Petr Hloušek

Místo Aleše Řebíčka (ODS) bude dopravu řídit bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Jeho hlavními prioritami by měly být bezpečnost na silnicích a čerpání peněz ze strukturálních fondů.

Do politiky se po letech vrátil hudebník Michael Kocáb (SZ), který se po pádu komunistického režimu zasadil o odchod ruských vojsk z tehdejšího Československa. Jakožto ministr bez portfeje bude ode dneška hájit lidská práva a především řešit romskou otázku. Naproti tomu jeho předchůdkyně Džamila Stehlíková (SZ) vysokou politiku opustila úplně.

Anketa

Zvládnou podle vás noví ministři svou práci lépe než ti odvolaní?
Ano
12,3 %
Ne
87,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8204 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám