Hlavní obsah

VIDEO: Ochranáři zvířat zavřeli před KFC aktivistku do klece

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, znk

Aktivistka za práva zvířat ve žlutých bikinách uzavřena v kleci na protest proti způsobu chovu kuřat, jejichž maso americký fast-food KFC nabízí. Taková scéna byla k vidění v pátek v poledne před pražskou pobočkou firmy na náměstí I. P. Pavlova. KFC však nařčení z týrání zvířat odmítá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mladá aktivistka v bikinách je zavřena v kleci na protest proti zabíjení kuřat.

Článek

Skupina asi deseti demonstrantů rozdávala informační letáky, někteří měli cedule s nápisem „KFC kuřata týrá!“. Jiní byli za obří kuřata převlečeni.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Způsob, jakým se dnes zachází s kuřaty, by byl nelegální ve většině zemí světa - pokud by se ovšem jednalo o psy nebo kočky," uvedla mluvčí Nadace na ochranu zvířat Alena Heinová.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Kuřata chovaná pro maso podle ní přežívají po desetitisících v halách páchnoucích leptajícími výpary amoniaku z vlastních výkalů, jejich život trvá zhruba čtyřicet dní. Kvůli energeticky vylepšeným krmivům a následnému nepřirozeně rychlému růstu se zvířatům vlastní tíhou těla deformují a lámou končetiny, šíří se také různé nemoci.

Nakonec jsou kuřata namačkána do kamiónů a pokud přežijí trýznivou přepravu, jsou dopravena na jatka. "Tam jsou zavěšena hlavou dolů za končetiny, omráčena a pak jsou jim podříznuty krky a jejich těla spařena horkou vodou kvůli snadnému odstranění peří. To celé často za plného vědomí, neboť omráčení není vždy dokonalé," doplnila.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

KFC tvrdí, že zvířata nestrádají

KFC se ale proti nařčení z týrání zvířat brání. Chov kuřat, které řetězec v Praze využívá, podle informací na webové stránce společnosti podléhá přísným legislativním předpisům.

"Požadavky zákona na ochranu zvířat proti týrání jsou kontrolovány úředními veterinárními lékaři Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj a také veterinárními inspektory EU při misích do České republiky. V JD Vodňany (které kuřecí maso dodává) je přítomen stálý veterinární dozor, který kontroluje dodržování platné veterinární a hygienické legislativy," uvedlo KFC.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Ani ve Vodňanech nejsou podmínky ideální. Hlavně je ale demonstrace částí celosvětové kampaně, kterou pořádá mezinárodní organizace na ochranu zvířat PETA. My se jí účastníme, protože podporujeme zlepšení podmínek chovu kuřat obecně po celém světě," vysvětlila Novinkám členka Nadace Alena Věžníková.

Reklama

Výběr článků

Načítám