Hlavní obsah

VIDEO: O opencard požádalo už skoro 30 000 Pražanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zájem obyvatel Prahy o takzvanou kartu Pražana neboli opencard postupně roste. Od počátku srpna přijal magistrát přes 29 000 žádostí, bylo vydáno přes 4 500 karet. Karta ale má i své kritiky. Úřad pro ochranu osobních údajů prověřuje zabezpečenost osobních údajů, které karta obsahuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Opencard by měla během dvou let nahradit průkazku na cestování pražskou hromadnou dopravou.

Článek

"Žádostí je hodně, v reakci na ně rozšíříme přepážky na kontaktních místech, kde lze o kartu požádat," řekl Novinkám mluvčí pro projekt opencard Martin Opatrný.

Přestože je opencard vydávána od loňského dubna, zájem o ni projevilo do letošního srpna jen 6 000 Pražanů. Zájem o kartu se zvýšil až poté, co pražský dopravní podnik oznámil, že si cestující v budoucnu bez karty nebudou moci koupit žádné předplatné časové kupony.

Dopravní podnik chce podle mluvčího Ondřeje Pečeného do konce příštího roku převést na elektronické karty především uživatele ročních a čtvrtletních kuponů, do poloviny roku 2010 pak všechny uživatele časových jízdenek. Vlastníci karet se budou moci elektronickými jízdenkami revizorům v městské dopravě prokázat od 1. října.

Slevu budou mít také uživatelé ročních kuponů na cestování v pražské MHD. Pokud si kupon koupí do konce září klasickou cestou u prodejních okének nebo elektronicky do konce října, ušetří 475 korun. Kupón si mohou nahrát i později.

Lidé, kteří chtějí kartu využívat pro jiný typ kupónů než roční, například pro čtvrtletní, si kartu mohou vyřídit zdarma do konce roku. 

Karta je zdarma, prozatím

Lidé zatím kartu hradí pouze v případě, že ji ztratí. Za nepořádnost zaplatí dvě stě korun. "Vycházíme z toho, že by karta neměla být do konce roku zpoplatněna," uvedl však pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner. O ceně opencard pro příští rok bude rozhodovat rada. Podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) stojí podobné karty v jiných krajských městech řádově stokoruny.

Kartu mohou lidé využít také pro placení parkovného u některých automatů v Praze 1, jako čtenářský průkaz do městské knihovny, ke vstupu na portál hlavního města a při zjišťování přestupků, kterých se dopustili na území hlavního města. V polovině příštího roku by kartou mohli Pražané platit také vstupy do divadel nebo zoo. V budoucnu by doklad mohl fungovat i jako zaměstnanecká karta pracovníků pražského magistrátu.

Bezpečnost osobních údajů

Některá občanská sdružení upozorňují, že z opencard lze na dálku číst osobní údaje vlastníka. Zabezpečením dat se v současné době zabývá i Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). "Kontrola Úřadu probíhá. Nelze v danou chvíli předjímat její výsledek; zatím dle sdělení kontrolujících je třeba počítat, že teprve na konci září bude zřejmé, zda bude možné kontrolu uzavřít," řekla Novinkám mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

"Držitelé karet se rozhodně nemusejí ničeho podobného obávat. Údaje na kartě jsou přísně chráněny a navíc bude na kartě uloženo pouze číslo karty a datum narození," sdělil Novinkám Opatrný.

Podle Štěpánkové ale fakt, že na kartě není nahráno například rodné číslo, sám o sobě nezaručuje z hlediska zákona o ochraně osobních údajů bezproblémovost. "Takové tvrzení je nekompetentní," podotkla.

Lidé by ale podle zástupce firmy Haguess, se kterou magistrát na projektu spolupracuje, neměli mít strach, že je bude možné prostřednictvím čipu sledovat. Čip bude čten jen při nákupu elektronického kuponu a při kontrole revizorem, který bude vybaven čtečkou.

Kritici: nákladný a zbytečný projekt

Projekt Opencard má i řadu kritiků, například pražským opozičním sociálním demokratům vadí malé využití karet, které město stojí podle nich nemalé peníze. Někteří považují kartu za zbytečnou, kritizují také to, že se město pouští do podnikatelské činnosti z peněz daňových poplatníků. "Domníváme se, že v poměru k nákladům projektu je deklarovaný záměr naprosto nedostatečný," uvedl místopředseda klubu ČSSD Miroslav Poche.

Náklady na zřízení a provoz systému odhadl Šteiner na desítky miliónů korun. Podle Jiřího Wizanyho (SNK-ED) je ale Šteinerův odhad nákladů za nesmyslný. Projekt podle něj už stál stovky miliónů korun.

Většina Pražanů si o kartu žádá jen proto, že by měla během dvou let nahradit průkazku na cestování pražskou hromadnou dopravou. "Je to buzerace, nic jiného než si kartu pořídit mi ale nezbývá. Dřív jsem si mohl koupit papírový kupon v trafice," uvedl obyvatel Stodůlek, který minulý týden čekal u přepážky ve stanici metra Anděl. Kvůli vyřízení žádosti prý musel odejít dříve z práce.

Středočeský kraj o opencard neuvažuje

Kartu si kromě Pražanů kvůli ročnímu kuponu na pražskou integrovanou dopravu, který se pro příští rok bude moci pořídit jen v elektronické verzi, bude muset pořídit i mnoho Středočechů. Rozšíření výdejních míst do středních Čech se ale podle Opatrného neplánuje.

O zapojení se do projektu neuvažuje ani Středočeský kraj. "Zatím to není tak daleko, že bychom uvažovali o nějakém zavedení výdejních míst," řekl mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Hejtmanství podle něj nicméně uvažuje o zavedení zvláštní čipové karty pro platbu cestovného, která by fungovala jak ve středočeské, tak v pražské integrované dopravě.

"Zjednodušil by se tak pohyb cestujících na území obou úzce spjatých regionů," dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám