Hlavní obsah

VIDEO: Havlův stav je výrazně lepší, koncem příštího týdne možná opustí ARO

PRAHA
Aktualizováno

Stav Václava Havla se v posledních dvou dnech výrazně zlepšil, bývalý prezident začíná chodit a dopoledne sledoval jmenování nových ministrů kabinetu. Podle pátečního vyjádření ošetřujících lékařů, je Havel ve velmi dobré náladě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení FN v Motole s dalšími členy konzilia.

Článek

Havel používá speciální masku, která mu má pomáhat s dýcháním, stále méně. Konzilium lékařů uvádí, že se pomalu zaměřují na pohybovou rehabilitaci.

„Stav prezidenta Havla se trvale mírně zlepšuje, snižujeme mu dávky kyslíku a zvyšujeme mu zátěž na chůzi, což se promítlo i na jeho psychickém stavu,“ řekl na tiskové konferenci ve Fakultní nemocnici v Motole šéf lékařského konzilia Martin Holcát.

Ten také naznačil, že za týden by mohl exprezident ARO opustit, ale jisté to v žádném případě není. „Prezidentův stav je i dnes vážný, jeho stav stále kolísá stejně jako tomu bylo v minulosti,“ vysvětlil Holcát, avšak spekulace o další operaci označil za „úplný nesmysl“.

Záněty ustoupily

Docent Miloslav Roček uvedl, že Havlovy problémy s plícemi už také polevily. „Na dnešním kontrolním snímku záněty na plicích značně ustoupily,“ sdělil Roček novinářům.

Primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení nevyloučila dokonce možnost, že by Havel mohl přejít z ARO rovnou do domácí péče. Podle ní je exprezident ve velmi dobré náladě a jeho kondice se také zlepšuje. „Přidali jsme mu pohybové rehabilitace. Pan prezident je schopen absolvovat kolečko po našem oddělení,“ sdělila novinářům Pelichovská s tím, že oddělení je pro tyto případy speciálně upraveno.

Potíže začaly po operaci

Dvaasedmdesátiletý Havel se 12. ledna v pražské motolské nemocnici podrobil operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. Pooperační stav zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku, minulý pátek se zánět rozšířil i na levou plíci, čehož se lékaři obávali.

V sobotu se bývalému prezidentovi ucpal lalok pravé plíce. Intenzivní rehabilitace ale problém odstranila. Těžkosti se v pondělí ráno opakovaly - tentokrát se částečně uzavřel dolní lalok v pravé plíci. Stav se zlepšil po intenzivní rehabilitaci a inhalaci, pomohla i změna antibiotik.

O Havlovu léčbu se stará konzilium, které tvoří víc než desítka předních odborníků z různých lékařských oborů a různých nemocnic.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Václav Havel je v nemocnici

Bývalý český prezident Václav Havel je od pondělí hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kam byl přijat k operačnímu zákroku kvůli zánětlivému...

Havel v nemocnici sledoval i Obamovu přísahu

Zdravotní stav bývalého prezidenta Václava Havla, který se již deset dní léčí na ARO v pražské motolské nemocnici ze zánětu plic, se ve středu sice zlepšil,...

Lékaři Havlovi ubrali antibiotika

V léčení exprezidenta Václava Havla nastal určitý zlom. Ve čtvrtek mu lékaři vysadili část antibiotik. Razantní léčba se tak zmírnila. Lékaři však vzhledem...

Výběr článků

Načítám