Hlavní obsah

VIDEO:Děti u lékaře platit nebudou, prosadila koalice

Novinky, jas
PRAHA
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili senátní návrh na omezení zdravotnických poplatků. Pro hlasovalo 99 poslanců. Po několikahodinové debatě, v níž vystupovali zejména zástupci opozice, se zákonodárci dostali ke klíčovému hlasování.

Článek

Senátní návrh, který poslanci schválili, obsahuje osvobození od poplatků za návštěvu lékaře pro děti do 18 let. Této skupině by se spolu s důchodci nad 65 měl také snížit ochranný limit ze stávajících pěti tisíc korun na dva a půl tisíce.

Děti podle přijatého návrhu nebudou platit u praktických lékařů a ambulantních specialistů, zůstane jim však povinnost platby za recept, pobyt v nemocnici a návštěvu pohotovosti.

Od placení by měly být osvobozeny také děti z pěstounských rodin a obyvatelé ústavů a domovů pro seniory, kterým po uhrazení pobytu a stravy zbývá méně než 800 korun na měsíc. Za položku na receptu by se mělo platit už jen u léků, jejichž doplatek je nižší než 30 korun.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka po hlasování řekl, že ČSSD znovu předloží návrh na úplné zrušení poplatků. Ještě před ním řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, že klub této strany již má takový návrh připravený.

Hádka o vypárování Kvapila

Sobotka obvinil komunisty, že ne všichni jejich poslanci hlasovali proti senátnímu návrhu. Kováčik opáčil, že komunisté pouze párovali nemocného lidoveckého poslance Tomáše Kvapila, za což lidovci následně poděkovali. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek tuto "podporu" ze strany komunistů označil za "alianci s ODS". Lidovec Miroslav Kalousek Sobotkovi vytýkal, že svým vystoupením kritizoval základní lidskou slušnost.

Lidovec Jan Kasal Zaorálka opravil, že na výsledku hlasování tento fakt nic nemění. Koalice by stále měla 99 hlasů.

ČSSD se snažila hlasování odložit

Opozice neměla ani v úterý ani ve středu dostatek hlasů na přehlasování senátního návrhu, snažila se proto oddálit hlasování na dobu, jež by byla pro ni příhodnější a kterou by podle úterního návrhu šéfa poslaneckého klubu ČSSD mohla být například příští středa, kdy se bude několik ministrů nacházet na jednání orgánů EU v Bruselu. Premiér následně obvinil opozici z obstrukcí a ze zneužívání českého předsednictví.

Zdravotnické regulační poplatky zavedla vláda na popud tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka v lednu 2008. Opozice ji za tento krok od počátku kritizovala a v prosinci se jí podařilo ve Sněmovně prosadit zákon, který by poplatky zcela zrušil. Senát však tento materiál doplnil a navrhl, osvobodit od poplatků pouze děti.

Filipiová zváží zrušení poplatků prodárce a invalidy

Ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS), bude také jednat o tom, aby byli z povinnosti hradit poplatky u lékaře vyjmuti invalidní důchodci, dárci krve a dárci kostní dřeně. „Myslím si, že toto je přesně věc meziresortního jednání mezi ministerstvem práce a ministerstvem zdravotnictví a já se jí rozhodně nebudu bránit a budu ji iniciovat,“ řekla Filipiová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám