Hlavní obsah

Poslanci strávili den hádkou o to, kdy jednat o poplatcích

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, jas, jov

Poslanci se v úterý sešli ve Sněmovně, aby projednali budoucnost zdravotnických regulačních poplatků. Opozice však neměla dostatek hlasů, aby návrh zrušit jen poplatky pro děti do 18 let zamítla, a celý den se snažila neúspěšně prosadit, aby se jednání přesunulo. Premiér Mirek Topolánek ČSSD nařkl, že se snaží jednání destruovat. Opozici se na konci dne podařilo jednání přerušit.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Poslanci nejprve na návrh ODS jednání prodloužili i na dobu po 19. hodině. ČSSD ale v sedm hodin požádala o hodinovou přestávku na jednání klubu a totéž udělala i KSČM. Tím jednání skončilo, protože po 21. hodině už jednání prodlouženo nebylo. Kdy se poslanci k jednání vrátí, není jasné. 

Opozice se celý den snažila hlasování o poplatcích přesunout až na příští středu, kdy budou ministři na jednání v Bruselu, a koalice tedy bude oslabena. Premiér ve večerním vystoupení uznal, že obstrukce je legitimní nástroj opozice, ale „toto je zneužívání českého předsednictví", řekl Topolánek.

Komu zrušit poplatky

Spor poslanců se týká zákona, kterým se mění poplatky u lékaře. Koalice již před začátkem schůze avizovala, že je připravena podpořit návrh Senátu, který předpokládá, že od poplatků budou osvobozeni mladí lidé do 18 let, kterým se zároveň spolu s důchodci nad 65 let sníží ochranný limit z pěti na dva a půl tisíce korun.

ČSSD chce prosadit původní návrh, který Sněmovnou prošel, tedy zrušit poplatky úplně.

Premiér se v úterý na opozici rozzlobil poté, co místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka opět podal návrh na přeložení jednání o poplatcích na středu příštího týdne. Tento návrh přitom už během odpoledne jednou neprošel.

Ke snaze blokovat jednání Sněmovny tak, aby nedošlo na hlasování, se přidal i šéf ČSSD Jiří Paroubek. Začal číst dopisy lidí, kteří si stěžují na poplatky a vládu a chválí právě Paroubka. Pochválil se i za to, že zaslal jedné z pisatelek finanční příspěvek.

ODS se ztratil poslanec

Topolánek také vyjádřil obavy o stranického kolegu poslance Jana Klase, který není přítomen a nezvedá telefon, což podle něj není obvyklé. „Toto jednání Poslanecké sněmovny nepovažuji za legitimní,“ dodal Topolánek. Klas se po avízu ozval. Šel prý domů, protože má teplotu a ve středu se pokusí dorazit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám