Hlavní obsah

Vichr na Tachovsku zabil desítky mladých volavek

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Žalost pohled se naskytl ekologům, kteří po páteční vichřici kontrolovali hnízdiště volavek popelavých na Tachovsku. Vítr dosahující téměř stokilometrové rychlosti smetl hnízda z korun stromů. Pád ze třicetimetrové výšky nepřežily desítky mláďat, která ještě neumějí pořádně létat. Další se bezmocně plácala s polámanými křídly na zemi.

Článek

"Volavky hnízdí  v korunách vzrostlých stromů v otevřeném lese, takže při větru se nemohou koruny vzájemně o sebe opřít. Většinu pomlácených ptáků jsme museli utratit na místě. U kterých byla šance na přežití,  jsme převezli do Plzně k veterináři," řekl vedoucí záchranné stanice živočichů Karel  Makoň.

Celá věc je o to smutnější, že za posledních pět let populace volavek popelavých prudce klesá. "Ubývají nejen hnízda ale i počty vyvedených mláďat. Konkrétně  v této tachovské lokalitě hnízdívalo kolem stovky páru, letos jich bylo jen dvacet," uzavřel Makoň.  

Vichřice, která se přehnala v pátek přes Čechy, si vyžádala jednu oběť a dva těžcve zraněné. Na všechny spadly stromy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám