Hlavní obsah

Více než dvě pětiny lidí chtějí předčasné volby, politici se hádají

PRAHA

Podle průzkumu veřejného mínění agentury Median pro Českou televizi je 43 procent oslovených pro předčasné volby, dvě třetiny by je chtěli na jaře příštího roku. Nedělní diskusní pořady na Primě i v České televizi ukázaly, že mezi ČSSD a ODS stále panují velké rozpory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Skoro čtvrtina z 600 oslovených, 23,4 procenta jsou pro předčasné volby "určitě", dalších 20,3 procenta volilo odpověď spíše ano. S konáním předčasných voleb "určitě" nesouhlasí 13,3 procenta a "spíše" nesouhlasí 17,6 procenta dotazovaných. V otázce termínu případných předčasných voleb se na nejbližším možném termínu, tedy jaru 2007, shodlo podle výzkumu 65,5 procenta respondentů požadujících předčasné volby, s podzimem příštího roku souhlasí 18,2 dotazovaných, s jarem 2008 5,6 procenta.

Rozpory mezi ČSSD a ODS trvají

Nedělní diskuse ukázaly, že velké rozpory přetrvávají především mezi dvěma největšími stranami politického spektra, mezi ODS a ČSSD. Ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) se sociálním demokratem Zdeňkěm Škromachem v pořadu Nedělní partie na Primě neshodl skoro v ničem, i když mají podobné priority. Podle Škromacha jsou to stabilizace veřejných financí, důchodová reforma, problematika zdravotnictví a  boj proti korupci. "To jsou přesně body z programu, který jsem předložili," okomentoval to Tlustý a dodal: "Já bych na přední místa dal daňovou reformu, ale nechci dráždit rovnou daní. Na zjednodušení daní bychom se shodli."

Tlustý však pro spolupráci obou stran není, i když kupodivu nechce ani snížit věk odchodu do důchodu a dokonce ani není pro zavedení plateb u lékařů. "Já křížení ohně a vody nepovažuji za možné, já jsem společnou vládu ODS a ČSSD nechtěl. "

Postup ODS však kritizuje i Zdeněk Škromach: "Z přístupu vyjednavačů ODS se mi zdálo, že ODS tu vládu nechce. V této chvíli není žádná dohoda." Podle něj sociální demokracie chce vládu co nejdříve. To tvrdil i Tlustý: "Chtěl bych, aby byla, ale je jasné, že sociální demokracie nemá vůli umožnit vládu Topolánka a ODS. Je to o vůli sociální demokracie a pana předsedy Paroubka." Podle něj chce ČSSD vládnout sama.

Hádka o Zákoník práce a Nomuru

Rozpory ukázalo i páteční jednání o Zákoníku práce. Podle tlustého ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) navrhl ČSSD ústupky. Chce rychle odstranit chyby v Zákoníků práce, a proto byl ochoten odstranit jen ty, které jsou technického rázu a nemají politický podtext. ČSSD však na změny nekývla.  

Škromach kontroval, že podobná témata se mají předjednávat, a že Nečasovi nabídl už před několika týdny společné jednání o změnách v Zákoníku práce.

Nejvíce byly patrné rozdíly v pohledu na smír s japonskou společností Nomura. Tlustý má pocit, že na poslední chvíli zabránil dalším ztrátám. "Záruky, které poskytla tehdejší vláda  ČSOB už stály 130 miliard a na spadnutí bylo zaplacení dalších 70 miliard," uvedl Tlustý. To ale Škromach popřel.

Smlouva o smíru s japonskou bankou Nomura v kauze Investiční a Poštovní banky (IPB) by mohla být podle Tlustého zveřejněna na konci března příštího roku. Dokument může být podle něj zveřejněn, jakmile se uskuteční všechny kroky, které jsou v něm obsaženy.

Zelení by trojkoalici netolerovali

V Otázkách Václava Moravce se zase ukázaly rozpory mezi ODS a Stranou zelených. Podle Kateřiny Jacques ODS opomíjí ekologická témata. Dalším jednáním se ale nebrání, pokud však bude jasný mandát vlády i její programové cíle. Zelení kladou důraz na modernizaci ve vědě, na  vzdělání, na dopravu a energetiku, přičemž krédem je trvale udržitelný rozvoj. Ten ODS v minulosti odmítala." Než se podílet na takovéto vládě, je podle ní lepší být v opozici.

Lidovci v možném trojkoalici budou podle ní tvořit jen nárazník, což se zeleným nelíbí. Trojkoalici by zřejmě netolerovali, i když by to záleželo také na konkrétním programu a osobách.

Pokud ani druhá vláda premiéra Mirka Topolánka nezíská důvěru poslanců, občanští demokraté se budou snažit získat místo předsedy Poslanecké sněmovny. Šéf sněmovny jmenuje v případě třetího povolebního pokusu o sestavení vlády premiéra. Pak by se mohlo podařit sestavit kabinet na celé volební období, nebo by to byla nejrychlejší cesta k předčasným volbám. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce České televize předseda poslanců ODS Petr Tluchoř. Sněmovnu nyní vede sociální demokrat Miloslav Vlček.

Reklama

Výběr článků

Načítám