Hlavní obsah

Víc orgánů k transplantaci od cizinců

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem vstoupila v platnost novela transplantačního zákona. Díky zjednodušení procesu udělení souhlasu s darováním orgánů došlo k téměř dvojnásobnému zvýšení počtu dárců z řad cizinců. Zatímco v roce 2018 se našlo 11 dárců, kteří umožnili 40 transplantací, o rok později už to bylo 19 dárců z řad cizinců a 69 transplantací.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejčastěji šlo o transplantace ledvin, protože ledviny od jednoho dárce poslouží dvěma transplantovaným. Celkem 32krát. Dále byla transplantována játra (16), slinivka (11), srdce (6), plíce (3) a v jednom případě tenké střevo.

Ročně u nás zemře asi 20 až 30 cizinců, jejichž orgány jsou vhodné k transplantaci
Jaroslav Malý, profesor vnitřního lékařství

„Ročně u nás zemře asi 20– 30 cizinců, jejichž orgány jsou vhodné k transplantaci. Musí se však rychle jednat. Předchozí zákonná úprava byla přísná a složitá,“ připomněl někdejší zpravodaj senátní novely a profesor vnitřního lékařství Jaroslav Malý (bezp. za ČSSD).

Typickými dárci nejsou motorkáři

Nyní již nemusejí české úřady žádat cizí stát nebo rodinu o informaci, zda jeho občan vyjádřil souhlas s posmrtným odběrem orgánů. Stačí udělení souhlasu od blízkého člověka.

Před operací musíte mít test na covid-19

Domácí

„Předchozí podoba zákona byla přísnější než u řady ostatních států. Přitom jde o každou minutu. Intervaly pro studenou ischemii, tedy dobu, po níž se orgán nechá udržovat tak, aby ho šlo transplantovat, se počítají na hodiny. Třeba u srdce nebo plic jsou to pouhé čtyři hodiny. To se téměř nedalo stihnout,“ upozornil Malý.

Zdaleka neplatí vžitá představa, že typičtí dárci jsou motorkáři zemřelí při nehodě. „Tak to není. Nejtypičtějším dárcem orgánů je muž okolo padesátky, který zemřel na mozkové krvácení,“ vysvětluje profesor Malý.

Česká republika je jedním ze států, kde platí předpokládaný souhlas zemřelého s transplantací. Češi mají možnost svůj nesouhlas evidovat v Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným darováním tkání a orgánů. Neprokáže-li se, že zemřelý vyslovil za svého života nesouhlas s posmrtným odběrem, platí, že s odběrem souhlasí.

Skalpel, který se nezachvěje. Operuje totiž robot

Domácí

U cizinců nyní stačí souhlas blízké osoby a dotaz na rodinu nebo konzulát se bere až jako druhá volba.

V loňském roce bylo v Česku provedeno 865 transplantací orgánů od 288 dárců. Devětašedesát transplantací od cizinců tak tvoří nezanedbatelných osm procent, o rok dřív to bylo pouze 4,5 procenta.

„V lednu čekalo na transplantaci přes 700 pacientů. V současné koronavirové situaci je to ještě složitější, protože zákroky se odkládaly. Vzhledem k omezenému cestování očekávám, že počet transplantací od cizinců se v roce 2020 sníží. Důležité ale je, že už máme nová, lepší pravidla a máme vyzkoušené, že fungují,“ uzavřel profesor Malý.

Reklama

Výběr článků

Načítám