Hlavní obsah

Věznice jsou přeplněné kvůli lidem s podmínkami a alternativními tresty

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikoli přílišná přísnost českých soudců, ale slabá disciplína pachatelů odsouzených k podmínkám či k alternativním trestům je jednou z hlavních příčin, proč tuzemské věznice nezvládají nápor dalších a dalších odsouzenců. Podstatnou část z nich totiž tvoří lidé, kteří se v podmínce dopustí recidivy, nenastoupí obecně prospěšné práce nebo se nemají k zaplacení vyměřeného peněžitého trestu, a musí proto do vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„V roce 2010 bylo uloženo o tisíc nepodmíněných trestů méně než v roce 1994. Vězňů přitom stále přibývá. Kde se tedy berou?“ klade řečnickou otázku náměstek ministra spravedlnosti pro oblast vězeňství Daniel Volák.

A sám si hned odpovídá. „Hlavní příčinou nárůstu nepodmíněných trestů jsou nástupy odsouzenců z podmíněných a alternativních trestů,“ vysvětluje náměstek.

Právě tito lidé tak tvoří drtivou většinu osazenstva věznic s trestem do jednoho roku. A takových je v českých žalářích více než třetina. To potvrzuje i tajemník Institutu pro kriminologii a sociální prevenci Jan Rozum, který analýzu stavu vězeňství pro ministerstvo spravedlnosti zpracovával.

„Jen velmi málo soudců by volilo u prvopachatele nepodmíněný trest do jednoho roku. To jsou lidé s opakovanou kriminální kariérou, kterou do té doby soudci řešili pomocí alternativních trestů, a oni selhali,“ dodal Rozum.

Alternativní tresty vše nevyřeší

Výsledky analýzy na jedné straně ukazují, že čeští soudci se s praxí udělování náhradních trestů sžili a nové instituty využívají, na druhé straně však také svědčí o tom, že nejde o všelék, který zdejší vězeňství spasí.

„V roce 2009 bylo soudy uloženo 11 240 trestů obecně prospěšných prací. Z toho však 2149, tedy zhruba pětina, byla pravomocně přeměněna na nepodmíněný trest,“ vypočítává Rozum.

Podobná situace vládne u podmínečných trestů, peněžitých trestů a náměstek Volák předpokládá, že stejný trend lze očekávat i u nedávno zavedeného trestu domácího vězení.

Věznice chystají 810 nových míst

„Důležité je, že dnes známe příčiny přeplněnosti věznic a máme i představu, jak situaci řešit,“ míní Volák, který se problematiky vězeňství na ministerstvu ujal teprve v letošním roce. Pro nejbližší období plánuje resort dvě cesty.

Plánované navýšení kapacity věznic získalo konkrétní obrysy na jednání náměstka Voláka s řediteli věznic. „Do konce roku 2012 vznikne ve věznicích 810 nových míst,“ prozradil Volák Právu s tím, že 265 ubytovacích míst by mělo být dokončeno ještě v letošním roce.

V případě, že se podaří zrekonstruovat zdravotní středisko v Příbrami, mohl by počet nových míst pro vězně do konce roku vzrůst dokonce o 330.

Největším přínosem pro vězeňskou službu má být plánovaná rekonstrukce bývalého utečeneckého tábora ve Velkých Přílepech, který resortu nabídlo coby nevyužívaný vhodný objekt policejní prezidium.

Ředitel může požádat o propuštění vzorného vězně

Druhou cestu, od níž si Volák slibuje v krátkodobém horizontu největší efekt, nabízejí tzv. „ředitelské půlky“. Podle nového trestního zákona totiž může ředitel věznice požádat o podmínečné propuštění vězně za vzorné chování ještě před uplynutím poloviny trestu. Novinku přitom od jejího zavedení od 1. ledna 2010 prakticky nikdo nevyužívá.

V českých věznicích je v současné době při zhruba 20tisícové kapacitě ubytováno 23 tisíc vězňů. Dalších 5400 čeká na výkon trestu na svobodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám