Hlavní obsah

Vězni šijí roušky z prostěradel

– Praha

Vězeňská služba ČR trpí jako většina zařízení s nedostatkem ochranných materiálů, a tak do výroby roušek zapojila i odsouzené. Centrální výroba ochranných roušek běží ve věznicích Pardubice a Světlá nad Sázavou. Podívejte se na video.

Vězni šijí roušky pro vlastní potřebu i pro státVideo: archiv Vězeňské služby ČR

 
Článek

Podle mluvčí Vězeňské služby ČR Petry Kučerové se jedná o roušky k opakovanému použití, které se vyrábí ze zdravotnicky doporučených materiálů. Přestože centrální výroba je jen ve dvou věznicích, nezahálí ani v ostatních zařízení, kde jsou vybavené šicí dílny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Roušky si šijeme sami z prostěradel, rozhodně tam ale není žádný filtr nebo jakákoliv ochranná složka,“ řekl Novinkám odsouzený, který si nepřál být jmenován.

40 tisíc roušek měsíčně

„Jakmile se výroba plně rozjede, bude vězeňská služba schopna vyrobit až 40 tisíc roušek měsíčně, a to jak pro vlastní potřebu, tak pro potřebu státu. V obou věznicích je směnný provoz a do šití je zapojeno téměř 200 odsouzených,“ řekla Kučerová.

I bavlněná rouška může pomoci. Návod, jak si ji doma ušít

Koronavirus

„Postup s nakládáním je takový, že nejprve jsou vybaveni příslušníci, zaměstnanci a vězněné osoby a další věznice, pak se roušky mohou poskytovat dále například pro města, obce a další subjekty v daném regionu. V současné době můžeme hovořit o desítkách tisíc ušitých roušek,“ dodala Kučerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám