Hlavní obsah

Větu o táboře v Letech jsem neřekl, ale omlouvám se za ni, prohlásil Babiš ve Sněmovně

Novinky, zpe
Praha

Poslanci se v úterý sešli poprvé po sněmovních prázdninách. Místo zákonů hned začali řešit ministra financí Andreje Babiše (ANO) a koncentrační tábor v Letech. Babiš se po vystoupení a kritice několika zákonodárců od výroků distancoval.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Neumíme si představit kontext, v jehož rámci by ten výrok byl přijatelný. Můžete nám ten kontext sdělit?“ tázal se předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Babiš se totiž hájí tím, že jeho slova o Letech byla vytržena z kontextu.

Podle serveru Aktuálně měl Babiš ve Varnsdorfu říci: „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval – šup a byl tam.“ Fotograf, který větu zaznamenal, trvá na tom, že byla takto vyřčena.

„Ta pseudoaféra, která je teď živena, je jenom výsledkem tisíckrát opakované dezinformace,“ řekl Babiš poslancům u pultíku.

Hamáček: Necháme to na voličích

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že čekal, že ministr financí na plénu vystoupí a omluví se. „Každý z nás dělá chyby. Ale vždy je možnost předstoupit a říct promiňte, já jsem udělal chybu. Asi to necháme na voličích,“ komentoval Hamáček.

„Až budu svým dětem vysvětlovat, co je to popírání holokaustu, tak mám dobrý příklad,“ dodal.

Kalousek Hamáčkovi vytkl, že s tím jako předseda Sněmovny nic nedělá. „Není naše povinnost říct, tato věta je pro nás nepřijatelná, protestujeme a trváme na tom a na tom? On dál bude vaším prvním místopředsedou vlády,“ podotkl Kalousek.

Nikdy jsem neřekl větu, že kdo nepracuje, že ho dáme do tábora - šup sem.
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) se měl ministr financí od výroku distancovat. „Nevidím přidanou hodnotu, abychom o tom tady jednali další hodiny,” konstatoval.

Babiš poté vystoupil a za výroky se omluvil. „Vidím, že tu informaci nevyvrátím. Ten fotograf lhal. Nikdy jsem neřekl větu, že kdo nepracuje, že ho dáme do tábora - šup sem. Já se za ni omlouvám, i když takhle nikdy nebyla řečena. Stačí to, aby Sněmovna začala konečně pracovat? A distancuji se od toho,” prohlásil.

Šéf státní kasy ještě před jednáním Sněmovny památník v Letech navštívil.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil památník Lety Video: Novinky

Související téma:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Reklama

Výběr článků

Načítám