Hlavní obsah

Většina Čechů vnímá Rusko jako hrozbu, ukázal průzkum

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vnímá většina Čechů jako hrozbu pro Českou republiku, vyplývá z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou v krizi poté, co vláda v sobotu informovala o zapojení ruských agentů do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Následovalo vzájemné vyhošťování pracovníků ambasád.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu před ruskými poslanci

Článek

Průzkum se uskutečnil tento týden v pondělí a v úterý a účastnilo se ho 1037 respondentů starších 18 let. Na škále od 1 do 10, kdy jednička znamená nulovou a desítka obrovskou hrozbu, ohodnotili riziko průměrně číslem 6,4.

Jako obrovskou hrozbu hodnotí Rusko téměř pětina oslovených, pro 10 procent naopak nepředstavuje žádnou hrozbu. Jako bezpečnostní hrozbu vnímají Rusko hlavně lidé z velkých měst či voliči ODS. Mezi těmi, kdo nepovažují Rusko za hrozbu vůbec, jsou hlavně voliči KSČM.

Putin: Rusko tvrdě odpoví na provokace

Evropa

Pětina dotázaných, kteří Rusko nemají za hrozbu, je starších 60 let. „Respondenti v této věkové skupině mají zároveň vůči Rusku nejvyhraněnější postoje jak ve vnímání země jako minimální, tak obrovské hrozby,“ uvedl rozhlas.

Foto: Veronika Neprašová, Novinky

Ruská ambasáda v Praze

Dotazovaní se vyjadřovali také k vyřazení Rosatomu z tendru na dostavbu Dukovan. Krok v průzkumu podpořilo 65 procent dotázaných, nejčastěji lidé z velkých měst, s vysokoškolským vzděláním a voliči ODS a Pirátů.

Diplomaté: Na pročištění ruské ambasády měly vlády 30 let. Promrhaly je

Zahraniční

„Proti vyřazení je 27 procent české populace. Mezi voliči KSČM je to dokonce 77 procent,“ upřesnil pro Radiožurnál ředitel agentury Median Přemysl Čech.

Krize vztahů

Česko v reakci na informace o ruském zapojení do výbuchu ve Vrběticích vypovědělo z ruské ambasády 18 pracovníků ruských tajných služeb, Rusové zareagovali vypovězením 20 pracovníků z české ambasády v Moskvě.

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Domácí

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve středu vyzval Rusko, aby umožnilo do čtvrtečního poledne návrat všech vyhoštěných českých diplomatů, jinak Česko sníží počty pracovníků na ruské ambasádě v Praze na stejnou úroveň, jako má ČR v Moskvě.

Česko má aktuálně v hlavním ruském městě na ambasádě pět diplomatů a 19 pracovně technických pracovníků.

Anketa

Považujete Rusko za hrozbu pro Českou republiku?
Ano
53,6 %
Spíše ano
3,2 %
Spíše ne
3 %
Ne
40,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 35480 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám