Hlavní obsah

Větší ochrana, nebo zbytečnost? Přísnější kontrola léků bude platit od února

Právo, Jan Martinek

Od února příštího roku by v Česku měla začít platit takzvaná protipadělková směrnice, která by měla zamezit případnému padělání léků. Každý medikament by měl být už od výrobce opatřený unikátním kódem a přelepkou. Proti zavedení směrnice jsou lékárníci, kteří poukazují na to, že opatření je nákladné a zbytečné, neboť v Česku se žádné padělky léků nevyskytují.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do systému kontroly padělků je doposud zapojeno asi 65 procent výrobců, očekává se, že 9. února, kdy směrnice začne platit, se už bude týkat všech.

Evropská směrnice už ve Sněmovně prošla prvním čtením, podle poslance ANO Miloslava Janulíka je její brzká implementace prioritou ministerstva zdravotnictví.

„Iniciativa EU je chvályhodná. Na internetu se dnes dá koupit všechno včetně antibiotik,“ uvedl Janulík na čtvrteční tiskové konferenci, kterou pořádala Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv, kterou tvoří výrobci, distributoři léčiv a komora lékárníků.

Padělky obsahují mouku nebo cukr, v nejhorším případě ale i jed na krysy
spisovatelka Hana Hindráková

Janulík připomněl osobní zkušenost z doby, kdy Česku hrozila epidemie ptačí chřipky. „Objevil se člověk, který přinesl plnou tašku Tamiflu (lék na ptačí chřipku), a byly to padělky,“ řekl Janulík.

Mouka, cukr i jed na krysy

Konference se zúčastnila také spisovatelka Hana Hindráková, autorka knihy Smrtící byznys, která varovala, že padělané léky se běžně objevují na trhu ve třetích zemích.

„Některé padělky obsahují mouku nebo cukr, v nejhorším případě ale i jed na krysy nebo nemrznoucí kapalinu,“ řekla Hindráková.

Tuzemský trh s léky pravidelně kontroluje Státní ústav pro kontrolu léčiv, který prošetřuje všechny případy podezření na výskyt padělků. Jeho ředitelka Irena Storová řekla, že počet podnětů k prošetření neustále stoupá, v roce 2017 SÚKL řešil 45 případů, v sedmnácti se jednalo o kradené léky.

„Často máme hlášení z jiných zemí, že se padělky léků objevují. Naposledy z Izraele, ale měli jsme hlášení i z Itálie a Německa. Je otázkou času, kdy se s tím u nás setkáme, pokud povolíme v našich mechanismech,“ varovala Storová.

Padělky tu nejsou, upozorňují lékárníci

Lékárníci ale upozorňovali na to, že čeští pacienti se padělků bát nemusejí, pokud si léky budou pořizovat v lékárnách. „Dvacet jedna let pracuji v lékárně, v EU padělky nejsou. V ČR opravdu nemůžete v lékárně koupit lék, který by obsahoval jed na krysy,“ řekl Martin Šimíček ze Sekce nemocničních lékárníků.

Tamiflu, o kterém mluvil poslanec Janulík, pocházelo podle Šimíčka zřejmě z nelegálního řetězce.

„Bude víc práce s manipulací s krabičkou a neobejde se to bez toho, aby lékárny nemusely nabírat víc zaměstnanců, aby se netvořily fronty,“ řekl Šimíček k chystaným opatřením.

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba řekl, že lékárníci odmítají protipadělkovou vyhlášku z principu. „Padělky nebyly a nejsou, za tím si stojíme. Je to nadbytečná věc, ale jsme v Evropské unii, tak chápu, že ji (směrnici) implementovat musíme,“ řekl Chudoba.

Upozornil na to, že nově bude muset být každé balení léků označeno, takže pokud výrobce nezačal v předstihu, tak ještě dlouho po spuštění termínu budou v lékárnách k dostání léky bez označení.

Reklama

Výběr článků

Načítám