Hlavní obsah

Větší obce dostanou data o počtu nakažených

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ber

Starostové obcí s rozšířenou působností budou dostávat nově informace o lidech z dané oblasti, kteří mají covid-19. Půjde o komplexní přehled základních epidemiologických parametrů. Novinářům to v úterý řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ten se na tom dohodl s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)

Článek

„Obce budou dostávat statistické informace o nakažených každý týden. Půjde o komplexní přehled základních epidemiologických parametrů,” sdělil Vojtěch.

Podle šéfa Ústavu zdravotnických a statistických informací (ÚZIS) Ladislava Duška bude na podzim možné, aby data obce dostávaly každý den.

Vaše data o covidu jsou nám k ničemu, kritizují obce ministerstvo. A chtějí změnu

Domácí

„Informace budeme předávat vedoucím činitelům územních samospráv. Ti pak na jejich základě mohou v co nejkratším čase s místní hygienickou stanicí přijmout příslušná opatření,” přiblížil Dušek.

Data o konkrétních osobách nebudou 

Konkrétně by měly znát počty diagnostikovaných osob a počty aktuálně nakažených a hospitalizovaných pacientů. Dostanou také data o počtu provedených testů.

Podle Duška ale rozhodně nedostanou starostové data o konkrétních nakažených. „Nikdy jsme nežádali o to, abychom věděli, kteří lidé v obci jsou nakažení," řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Zdrojem dat, které obce dostanou, bude centrální informační systém infekčních nemocí. „Data jsou k dispozici a je dobře, že budou mít obce ještě detailnější pohled z jejich lokality,” zdůvodnil ministr.

Samosprávy si opakovaně stěžovaly, že nemají přístup k datům za jejich oblast a velmi obtížně monitorují situaci přímo v místě.

Proč plošná opatření? U nás je minimum nakažených, diví se starostové na západě Čech

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám