Hlavní obsah

Veto daňového balíčku Zeman ještě zváží, uvedla Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý nevyloučil, že změní názor a ještě zváží, zda vetuje daňový balíček. Po jednání s hlavou státu to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Schillerová navštívila prezidenta spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Foto: Kancelář prezidenta republiky, ČTK

Prezident Miloš Zeman (uprostřed) přijal na Pražském hradě předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

Článek

Schillerová poznamenala, že Zeman je rád, že Senát upravil navrhované zvýšení daňové slevy na poplatníka. Zároveň by prý byl radši, kdyby v zákoně bylo pevně stanoveno omezení změn na dva roky. Schillerová ale uvedla, že je to legislativně neproveditelné.

Pokud upravený návrh schválí i poslanci a podepíše ho Zeman, nahradí superhrubou mzdu dvě sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent.

Zrušení superhrubé mzdy poslali senátoři zpět do Sněmovny

Domácí

Horní komora také souhlasila se zvýšením daňové slevy na poplatníka z dosavadních 24 840 korun ročně na 27 840 Kč v příštím roce a na 30 840 Kč v roce 2022. Obcím a krajům mají být výpadky po zrušení superhrubé mzdy částečně kompenzovány zvýšením jejich podílu na výnosech z daní.

Zemanovi vadil pozměňovací návrh Pirátů, který zvýšil roční daňovou slevu na poplatníka na úroveň průměrné mzdy za předminulý rok, což by v příštím roce znamenalo částku 34 125 korun.

Vláda má momentálně problém s rozpočtem pro příští rok, k jehož schválení nemá ve Sněmovně zajištěnou podporu.

Babiš u Filipa opět nepochodil

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám