Hlavní obsah

Veřejnost si činů Mašínů začne vážit, míní Vondra

Právo, Novinky, jas, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) ve středu zamíří do amerického Clevelandu na pohřeb Ctirada Mašína. Na tiskové konferenci před odletem na poslední rozloučení s protikomunistickým odbojářem Vondra neskrýval svou hrdost na to, že bude zastupovat českou vládu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) před odletem na pohřeb Ctirada Mašína

Článek

Ministr konstatoval, že nevidí rozdíl mezi nacistickou a komunistickou ideologií a připomněl, že bratři Mašínové ctili odkaz svého otce generála Josefa Mašína, který byl za druhé světové války legendárním protinacistickým odbojářem ze skupiny Tří králů.

"Česká společnost nemá příliš mnoho hrdinů a předpokládám, že v budoucnosti si bude jejich činů většina veřejnosti vážit," konstatoval Vondra, který připouští, že některé činy skupiny dodnes rozdělují českou veřejnost.

Foto: ČTK

Ctirad Mašín

Vondra připomněl, že oběma bratrům, jak zesnulému Ctiradovi in memoriam, tak Josefu Mašínovi, udělí nejvyšší vojenský řád - vyznamenání Zlaté lípy. Vyznamenání dostanou za odvahu a boj proti totalitě. Vondra dodal, že zbývající členové odbojové skupiny bratří Mašínů dostali vyznamenání již v minulosti.

Spolu s ním do USA zamíří i dvojice senátorů a dva členové Vojenského historického ústavu (VHÚ).

Vlajka zahalující rakev skončí v muzeu

Mašínovi bude v USA uspořádán coby armádnímu veteránovi vojenský pohřeb se všemi poctami. Česká delegace si z pohřbu odveze vlajku, kterou bude zahalena rakev. Vlajka bude následně vystavena ve VHÚ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vyznamenání Zlaté lípy

Vondra byl dotázán i na vhodnost využití vojenského speciálu. Podle jeho slov by využití služeb aerolinek znamenalo několik přestupů i platby za hotely, takže by nedošlo k žádné výrazné úspoře. Cesta speciálem prý přijde zhruba na 800 tisíc korun.

Místopředseda ČSSD: Exportujeme trapnost

Cestu ministra obrany kritizoval místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle něj vláda svým přístupem k celé věci exportuje svoji trapnost po totálním otrávení většiny občanu České republiky i za oceán.

"Jaké budou asi pocity Mašínovy rodiny, když budou v USA přebírat téměř neznámé resortní ocenění z rukou politika podezřelého minimálně ze špatného hospodaření s veřejnými financemi? Pokud se vláda skutečně domnívá, že bratři Mašínové zaslouží ocenění, měl by za oceán sám premiér či ministr zahraničí, očekával bych i návrh koaličních stran na udělení státního vyznamenání,“ dodal Hašek.

Reklama

Související články

Zemřel Ctirad Mašín

Ve vojenské nemocnici v Clevelandu ve Spojených státech zemřel ve věku 81 let Ctirad Mašín, který spolu s bratrem Josefem vedl v 50. letech minulého století...

Výběr článků

Načítám