Hlavní obsah

Hamáček prohrál spor se Seznamem, verdikt je pravomocný

Praha

Bývalý ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se neodvolal proti rozsudku, kterým soud zamítl jeho žalobu na společnost Seznam.cz, majitele serveru Seznam Zprávy, a reportéry Jana Kroupu a Kristinu Cirokovou kvůli tvrzením o jeho záměru vyměnit kauzu Vrbětice za ruské vakcíny. Rozhodnutí je tak pravomocné. V úterý o tom informoval server Seznam Zprávy. Hamáček tvrzení odmítal a požadoval deset milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tehdejší předseda ČSSD Jan Hamáček.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 5 na konci května uvedl, že články serveru nezasáhly do exministrových osobnostních práv. Žalobu proti reportérům pak soudkyně Eva Harmachová zamítla i proto, že nebyli jako zaměstnanci za články zodpovědní. Zaměstnanci jsou podle ní obecně odpovědní pouze v případě, že se dopustí takzvaného excesu, tedy když například vydají články bez souhlasu zaměstnavatele nebo proti jeho vůli.

Zpravodajský server loni v květnu uvedl, že Hamáček na interní schůzce hovořil o úmyslu „vyměnit mezinárodní skandál“ kolem explozí ve Vrběticích na Zlínsku za dodávky ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik. Harmachová uvedla, že napadenými články nebylo zasaženo do osobnostních práv bývalého ministra, a proto byla žaloba vůči webu Seznam.cz zamítnuta.

Hamáček neuspěl s žalobou na Seznam kvůli „ututlání“ Vrbětic

Domácí

Vrbětice zasáhly v roce 2014 dvě exploze. Při výbuchu prvního z muničních skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku.

Loni 17. dubna tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO) s Hamáčkem oznámili, že české orgány činné v trestním řízení podezírají pracovníky ruské vojenské zpravodajské služby z toho, že v muničních skladech umístili nástražné zařízení, které způsobilo výbuch. Rusko účast svých agentů na explozích popřelo. Kauza vedla k vážné diplomatické roztržce mezi Českem a Ruskem a ke vzájemnému vypovídání diplomatů.

Server Seznam Zprávy následně počátkem května s odkazem na své zdroje zveřejnil, že Hamáček chtěl v dubnu odcestovat do Moskvy s plánem „vyměnit mezinárodní skandál“ za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta.

Hamáček informace v minulosti popřel, zpráva byla podle něj plná lží a spekulací. Uvedl, že v žádném okamžiku se neplánoval „jakýkoliv výměnný obchod s Ruskem“. Šéfredaktor webu Jiří Kubík už dříve prohlásil, že Seznam Zprávy jsou připraveny pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám