Hlavní obsah

Vepřín v Letech vyrostl na troskách romského tábora, byly na místě ještě při stavbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Archeologové zjistili, že největší část pracovního romského tábora v Letech u Písku se nacházela v areálu bývalého vepřína. Trosky tábora byly viditelné ještě v 70. letech, kdy se za komunistického režimu vepřín stavěl. Novinářům to ve čtvrtek řekl vedoucí týmu archeologů Pavel Vařeka ze Západočeské univerzity.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Archeologové ze západočeské univerzity našli pohřebiště u bývalého pracovního tábora pro Romy v Letech u Písku.

Článek

„V areálu vepřína se nachází největší část tábora, vně vepřína zasahuje možná deset procent. Teď je to naprosto jednoznačné, vyplynulo to z našeho výzkumu, a zároveň překvapivé zjištění je, že velká část tábora nebyla zničena. Trosky se zachovaly velice dobře dodnes, jsou překryté navážkami,” řekl Vařeka.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů, mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo asi 600 Romů. Podle expertů nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů.

Archeologové objevili hroby obětí romského tábora v Letech

Domácí

Muzeum romské kultury chce v místě, na němž stojí bývalý vepřín, vybudovat památník romského holokaustu a otevřít ho do roku 2023.

Odkup vepřína schválila v roce 2017 vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Stát za něj zaplatil 450 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám