Hlavní obsah

Venčení tygrů má skončit, chov šelem dostane nová pravidla

Novinky, jas

Pro vystupování zvířat v cirkusech, televizi nebo filmu má být napříště nutná speciální licence. Zapovězeno má být rovněž venčení šelem na veřejnosti i rozmnožování vybraných šelem a lidoopů. Počítá s tím novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou připravilo ministerstvo zemědělství.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za největší problém resort považuje chov šelem v neodborných zájmových chovech. Novela proto počítá se zákazem rozmnožování takto chovaných zvířat i s jejich přesunem do ČR ze zahraničí.

Chovatelé vybraných druhů šelem (všechny druhy velkých koček, puma americká, rys, gepard, všechny druhy medvědovitých a hyenovitých šelem, vlk obecný a pes hyenový) či jedovatých hadů, krokodýlů i některých ptáků budou muset mít povolení k chovu. K žádosti o jeho udělení budou muset mimo jiné předkládat potvrzení stavebního úřadu, že stavba, kde chtějí chov mít, je způsobilá.

„Naším hlavním cílem při tvorbě novely bylo především zvýšení ochrany zvířat. Nově budou zakázány takzvané mazlicí koutky, nebude možné venčit velké šelmy na veřejnosti, jejich majitelé také budou muset absolvovat kurz zaměřený na péči o tato zvířata,“ doplnil ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Změní se i podmínky pro drezuru zvířat a jejich veřejná vystoupení. Již od roku 2004 je zakázaná drezura u nově narozených primátů, ploutvonožců, některých kytovců, nosorožců, hrochů nebo žiraf. Nově bude zcela zakázaná drezura i u delfínů a slonů.

Veřejná vystoupení s šelmami a jejich chov za tímto účelem mají být nově podmíněny licencí. Tu budou muset mít nejen cirkusy, ale též filmaři či televize. Licence má být udělována maximálně na pět let a bude možné ji v případě porušení předpisů obratem odebrat. Vystupování šelem bez licence má být sankcionováno pokutou až do výše půl milionu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé si stěžují na šelmy u Karlštejna

Na trase k hradu Karlštejn žijí u rodinného domu šelmy puma a lvice a další druhy exotických zvířat. Na všechny druhy má chovatel povolení, jen lvici tu chová...

Výběr článků

Načítám