Hlavní obsah

Policie prověřuje útěk tygrů a lva jako obecné ohrožení. Zjišťuje, zda šlo o úmysl

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Podezření ze zločinu obecného ohrožení. Tak zní právní kvalifikace pondělního útěku dvou tygrů a lva z klece v Bioparku ve Štítu v Klamoši na Královéhradecku. Zvířata se dostala z klece, kde poslední tři měsíce žila. Po zhruba 2,5 hodinách pobytu na svobodě je uspali veterináři a přemístili zpět. Šelmám se naštěstí nepodařilo dostat z areálu zařízení.

Policejní zásah v BioparkuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Trestní sazba v tomto případě činí tři až osm let,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Burýšková s tím, že si vyšetřování převzala služba kriminální policie a vyšetřování územního odboru Hradec Králové.

BEZ KOMENTÁŘE: Uspané šelmy v zooparku na HradeckuVideo: Policie ČR

Okolnosti týkající se útěku zvířat policisté v těchto dnech intenzivně prověřují, spolupracují rovněž s odborem kriminalistické techniky a expertíz krajského ředitelství policie. Spolupráce probíhá také se Státní veterinární správou. Policisté rovněž zjišťují, zda se jednalo o nedbalostní, nebo úmyslné jednání.

Foto: Policie ČR

Uspaný lev v Bioparku

„V současné době probíhají výslechy jak zaměstnanců parku, tak i osob, které by k případu mohly poskytnout informace,“ pokračovala policejní mluvčí.

Již v úterý udělila Státní veterinární správa pokutu majiteli bioparku Antonínu Hnízdilovi pokutu ve výši 30 tisíc korun. Stalo se tak na základě provedené kontroly, při níž veterináři zjistili, že nebyla dostatečně zajištěna klec proti útěku šelem. Majitelé také musí zlepšit podmínky chovu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Uprchlí tygři v Bioparku

Ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch pro ČTK řekl, že dosavadní způsob chovu šelem v přepravní kleci na valníku je podle zjištění veterinářů nevhodný. Valník s klecí lze podle veterinářů použít jen krátkodobě pro převoz zvířat. Chovatel podle Hantsche bude muset zřídit výběh či udělat kotce tak, aby šelmy měly dostatek prostoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám