Hlavní obsah

Lidé si stěžují na šelmy u Karlštejna

Právo, Radek Plavecký

Na trase k hradu Karlštejn žijí u rodinného domu šelmy puma a lvice a další druhy exotických zvířat. Na všechny druhy má chovatel povolení, jen lvici tu chová nelegálně. Na Zoodomek na hlavní turistické trase upozornili lidé z městyse Karlštejn po tragédii na Vsetínsku, kde lev usmrtil chovatele a záhy byly dvě šelmy zastřeleny policií.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Chovatel má lvici a pumu na hlavní trase k hradu Karlštejn.

Článek

„Pavel Jindra chová bez jakéhokoliv povolení v pronajatém rodinném domku nejen pumu americkou, ale i již poměrně slušně odrostlý exemplář lvice pustinné, a to vše k nelibosti krajské veterinární správy,“ napsali Právu.

Místní lidé se obracejí i na radnici, která se snaží s chovatelem pohnout. „Objekt má být užíván k bydlení jako rodinný dům. Ve skutečnosti je ale užíván k podnikatelské činnosti bez povolení změny užívání stavby. V objektu jsou bez povolení umístěny klece a reklamní panely,“ odepsal na dotaz Práva 1. místostarosta Karlštejna Janis Sidovský (za ODS), který je s partnerem Pavlem Vítkem známý ze šoubyznysu.

Slíbili, že se odstěhují, ale…

Vlastník stavby i nájemce, který Zoodomek provozuje, podle Sidovského obdrželi v lednu rozhodnutí Městského úřadu Beroun o zákazu užívání stavby. „Nedávno jsem byl v Zoodomku s městskou policií a provozovatel Zoodomku přislíbil, že se do měsíce odstěhuje,“ dodal Sidovský.

Jenomže provozovatel odmítá, že by se měl stěhovat. „Pan místostarosta jedná, nevím na základě čeho. Žádný termín nepadl, nic mě k tomu netlačí,“ řekl Právu Jindra. Potvrdil, že dostal od Městského úřadu v Berouně zákaz podnikatelské činnosti.

Na Vsetínsku zabil lev chovateleVideo: Právo/zlin.cz

„Odvolal jsem se. Není tady žádná podnikatelská činnost. Jsem zakladatel a ředitel obecně prospěšné společnosti, která je provozovatelem Zoodomku. Jde mi o enviromentální výchovu. Nepodnikáme tu kvůli zisku, ale z něčeho zvířata živit musíme,“ hájil se.

Nicméně připustil, že Karlštejn nejspíš ještě letos opustí. „Mám povolení pro chov zvířat vyžadujících zvláštní péči včetně pumy, podal jsem žádost na lva, ale to zatím nemám. Chystáme nedaleko odtud větší prostor, kde chci provozovat licencovanou zoo,“ řekl Jindra v místnosti plné terárií s hady, chameleonem či hlodavci. V další místnosti jsou papoušci nebo morčata, na dvoře je pak výběh s lvicí, za domem má svůj prostor puma.

Chybí legislativa

Slova chovatele potvrdila i Státní veterinární správa (SVS). „Chovatel má povolení do ledna 2021. Pokud jde o lva, loni zažádal o povolení pro jeho chov, krajská veterinární správa mu jej neschválila z důvodu nekompletního zařízení. Chovatel v rozporu se zákonem navíc zažádal až poté, co již zvíře měl,“ řekl mluvčí SVS Petr Majer, podle něhož se chovatel vystavuje riziku pokuty až 50 tisíc korun.

Sidovský připustil, že obrana proti nelegálnímu chovu nebezpečných šelem je složitá. „Stát v tomto směru neposkytuje žádnou legislativu,“ uvedl.

„O Zoodomku vím už od kolegů ze šoubyznysu, kde jsem léta působil. Bohužel mnohé celebrity tam jezdí pořizovat si fotky na sociální sítě a zřejmě nerozeznají, že lvíče nebo puma nejsou pes a kočka,“ doplnil.

Na druhém břehu Berounky mají ještě jednoho chovatele šelem z rodu Berousků. „Od nich očekávám, že doloží v těchto dnech povolení,“ dodal.

Anketa

Chová někdo ve vašem okolí velké kočkovité šelmy?
Ano
17 %
Ne
83 %
Celkem hlasovalo 1822 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám