Hlavní obsah

Ven lze bez respirátoru, uvnitř zůstávají povinné

Ode pondělí se nemusí nosit na ulicích roušky, pokud není nikdo blíž než dva metry. Výjimku mají ti, kteří spolu žijí ve stejné domácnosti. V budovách, obchodech nebo MHD povinnost respirátorů či nanoroušek trvá dál.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do všech základních škol ve všech okresech se dnes vrací žáci i na druhém stupni. Zatím je výuka rotační, ale podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) vláda zvažuje, že by do škol od příštího pondělí 17. května vyrazili už všichni žáci základních škol.

Přibylo 381 nově nakažených

Zahraniční

„Určitě jde o to, abychom zrušili primárně rotace, protože jsou složité a komplikují v rodinách život. Ty nás pálí asi nejvíc,“ řekl včera ministr na CNN Prima News.

O konkrétních rozvolněních od 17. května podle ministra není zatím rozhodnuto, bude záležet na aktuálních číslech nakažených a na doporučení epidemiologů.

Češi mohou vyrazit do Rakouska bez povinné karantény

Koronavirus

Ministr radí k opatrnosti, protože stále hrozí, že se může virus vrátit v jiné mutaci. „Proto je třeba nosit respirátory, hrozí totiž, že by mohla přijít další vlna, protože máme ještě asi 40 procent populace, která je velmi citlivá vůči koronaviru, tedy nenaočkovaná nebo neprošla covidem. Ta, kdyby hromadně onemocněla, byl by to problém,“ poznamenal.

Čísla nakažených ale klesají dál. V neděli objevily testy 381 případů koronaviru, o čtvrtinu méně než před týdnem.

Odhalování mutací

Kvůli novým mutacím chce vláda rozjet masivní výzkum, tzv. sekvenování vzorků odebraných pacientům, které dokáže odhalit nové mutace. Podle Arenbergera jsou zajištěny kapacity na zkoumání osmi tisíc vzorků měsíčně. Dosud stát sekvenoval v menším množství, za posledních 14 dní bylo podle ministra zachyceno 56 mutací různého druhu.

Už jen jeden test týdně zdarma, zvažuje Arenberger

Domácí

Ministerstvo podle Arenbergera výhledově zvažuje, že také sníží frekvenci pojišťovnami hrazených antigenních testů. Nyní se mohou lidé bezplatně nechat otestovat jednou za tři dny.

„Určitě do konce června to poběží všechno v tom režimu,“ dodal ministr.

Anketa

Využijete možnost odložit venku roušku či respirátor?
Ano
78,3 %
Podle situace
17,2 %
Ne
4,5 %
Celkem hlasovalo 4291 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám