Hlavní obsah

Velvyslankyním Filipi a Klausové navrhlo ministerstvo pracovní dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi a na Slovensku Livia Klausová zůstanou ve funkcích i po Novém roce. Budou dočasně vázány dohodou o provedení práce, kterou jim v pondělí navrhlo ministerstvo zahraničí, uvedla Česká televize. Podle služebního zákona by velvyslankyně ve funkci měly skončit kvůli věku, protože je jim víc než 70 let. Novelu, která zavádí výjimku, projedná Senát až v lednu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová

Článek

"Během pondělí by měl odejít na obě dvě velvyslanectví, jak do Sýrie, tak na Slovensko, návrh s dohodou," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Věkový limit stanoví nynější znění služebního zákona, který se naplno uplatňuje od července. Změna v novele spočívá v tom, že diplomaté, kteří dovrší věk 70 let ve funkčním období, budou moci misi dokončit. Úprava, kterou prosazuje prezident Miloš Zeman kvůli Filipi, ale nebude platit zpětně.

Filipi i Klausová by ve funkci měly skončit s letošním rokem, velvyslance ale jmenuje a odvolává prezident. Pracovní dohodu jako pravděpodobné řešení situace zmínilo ministerstvo zahraničí už dřív.

Reklama

Výběr článků

Načítám