Hlavní obsah

Velké ucho povede ve Sněmovně mladá Pirátka

Sněmovna se v úterý dohodla na ustanovení stálých komisí, které kontrolují např. tajné služby. Na vedoucích postech se domluvila koalice Spolu a PirSTAN s opozičním klubem ANO.

Foto: Pirátská strana

Klára Kocmanová

Článek

Dva dobře informované zdroje Práva potvrdily, že například velmi sledovanou komisi pro kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu by měla vést čerstvá poslankyně ze čtyřčlenného klubu Pirátů Klára Kocmanová (29).

Ta dřív pracovala jako referentka na odboru zdravotnictví středočeského krajského úřadu. Ve volbách prezentovala jako svou prioritu bydlení, ale i ochranu svobody zejména na internetu a obranu proti zneužívání citlivých údajů. Kocmanová Právu řekla, že svou nominaci nebude komentovat.

Vondráček ani Okamura opět neuspěli, křeslo v čele Sněmovny zůstává prázdné

Domácí

Komisi pro kontrolu BIS má stejně jako v uplynulých čtyřech letech vést lidovec Pavel Bělobrádek. V čele komise pro činnost Finančně analytického úřadu by měl stanout Michal Zuna z TOP 09, který je ve Sněmovně poprvé. Dosud působil v komunální politice, od roku 2018 je radním pro bezpečnost v Praze 2 a realitním makléřem.

Nespokojené ANO

Komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů dostane na starost poslanec ANO Jiří Mašek. V čele komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství má stanout Robert Králíček z ANO. Komisi pro civilní rozvědku ÚZSI by měla řídit Taťána Malá za ANO.

Hnutí ANO s rozdělením míst spokojeno není. „Nelíbí se nám jejich nabídka ani u výborů, ani u komisí. A jediným argumentem koalic, proč to takto rozdělili, je jejich válcovací většina. Ale všeho do času,“ postěžovala si Právu šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

PŘEHLEDNĚ: Body koaliční smlouvy mezi SPOLU a PirSTAN

Domácí

Předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný ale odmítá, že by opozici válcovali. „Během jednání si nestěžovali. Rozdělení funkcí v komisích proběhlo podle poměrného klíče, jak je tomu zvykem,“ řekl Právu. Šéfy výborů zvolí Sněmovna v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám