Hlavní obsah

Velká koalice ODS a ČSSD v Praze je na 70 procent jistá, tvrdí TOP 09

Praha

Pražská TOP 09 se obává vzniku velké koalice. Předseda pražské organizace a jeden z jejích vyjednávačů František Laudát v úterý odhadl pravděpodobnost vzniku spojenectví mezi ODS a ČSSD na 70 procent. Odůvodnil to "nápadnou shodou ve vystupování" zástupců sociálních a občanských demokratů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"V tuhle chvíli se domnívám, že pravděpodobnost, že Praze bude vládnout velká koalice, je ze všech možných variant dvojkoalic největší," řekl. "Považuji to za hrubé pohrdání vůlí voličů po změně," vyjádřil se Laudát v Rádiu Česko.

Souhlasí s ním i předseda zastupitelského klubu TOP 09 a další vyjednávač Tomáš Hudeček. "Šuškandy jsou čím dál častější. Myslím si, že je to (velká koalice) pravděpodobné," řekl.

"Kamarádi z dozorčích rad se dohodnou rychleji"

Zatímco TOP 09 se podle něj snaží vyjednávat především na oficiální linii, zástupci občanských a sociálních demokratů se podle neověřených informací často scházejí i v kuloárech.

"Pokud se to dá měřit schůzkami, jsou mnohem dál. Pokud se sejde jeden kamarád s druhým, se kterým sedí léta v dozorčích radách a berou tam peníze, tak se mohou dohodnout rychleji, než když my připravujeme koaliční dohody," poznamenal Hudeček.

Podle Laudáta dohody mezi ODS a ČSSD pocházejí ještě z předvolebního období. "Děláme vše proto, abychom tyto starší dohody prolomili," poznamenal. Existenci shody mezi sociálními a občanskými demokraty podle něj vyvozuje ze zákulisních informací, shodného vystupování jejich představitelů nebo chování vůči lídrovi ČSSD Jiřímu Dienstbierovi mladšímu, který koalici ODS a ČSSD odmítl. Straníci ho pak za tento názor kritizovali.

TOP 09 chystá "velkorysé návrhy"

Laudát v Rádiu Česko nevyloučil, že zásadní zvraty ve vyjednáváních nastanou během úterka nebo v příštích dnech. "Předložíme férové a velkorysé návrhy oběma partnerům," řekl.

Podle Hudečka by takovým zvratem mohlo být úterní předání návrhu koaliční dohody, který TOP 09 pro ODS i ČSSD připravuje. ODS jej předá v 17:00, schůzka s ČSSD zatím dohodnuta nebyla. Možná se uskuteční až ve středu.

V dokumentech podle něj mohou být body, se kterými nebudou občanští demokraté souhlasit. O jaké by mohlo jít, ale nechtěl přiblížit dříve, než návrhy dostanou možní koaliční partneři.

TOP 09 by ale například mohla narazit se snahou o změny v odměňování členů dozorčích rad. V nich si zástupci města z řad vládnoucí ODS i opozice dosud vydělávali milióny korun.

Jasněji do koaličních jednání by mohlo vnést i večerní jednání regionální rady ODS a jejího zastupitelského klubu. Podle šéfa pražské ODS bude na schůzce probrána dohoda o koalici i personální otázky. Neočekává ale, že setkání přinese zásadní rozhodnutí.

SZ a SNK: Bez rozdělení Prahy by velká koalice nebyla možná

Pokud bude pražské radnici vládnout velká koalice ODS a ČSSD, bude to přímý důsledek rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Tvrdí to zástupci koalice Strany zelených (SZ) a SNK ED, kteří ve volbách do pražského zastupitelstva neuspěli.

SZ, SNK ED a Věci veřejné podávají stížnost na rozdělení Prahy k Městskému soudu v Praze. Pokud neuspějí, chtějí se obrátit také na Ústavní soud, řekli v úterý na tiskové konferenci.

Rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů prosadila ODS, která měla v dosavadním zastupitelstvu většinu. Umožnil jí to zákon. Podle SZ a SNK ED se tím chtěla zbavit menších politických stran.

Kdyby se volilo v jednom volebním obvodu jako před čtyřmi lety, měla by ODS o čtyři mandáty méně, ČSSD o jeden. Dohromady by tak měly v 63členném zastupitelstvu pouze 29 mandátů místo současných 34. "Velká koalice by tak nemohla vzniknout," uvedl předseda pražských SNK ED Jiří Witzany. "Voliči si nepřáli velkou koalici, ta přeje jen kmotrům a mafiánům," doplnila Petra Kolínská, předsedkyně SZ v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám