Hlavní obsah

Vedro ohrožuje život dvěma miliónům Čechů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropická vedra, náhlé změny tlaku v atmosféře, kdy přijdou prudké bouřky – to vše ohrožuje život kardiakům a lidem s hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem. Jde zhruba o dva milióny Čechů. „Hrozí jim infarkt, mozková mrtvice nebo plicní embolie,“ řekl Právu docent Petr Neužil, primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Foto: Profimedia.cz

Úmorná horka jsou nejen únavná, ale i nebezpečná.

Článek

„Ztráta vody má za následek snížení objemu cirkulující krve, pokles krevního tlaku a nastartování kompenzačních mechanismů, jako například zvýšení frekvence srdeční činnosti a zesílení kontrakcí srdečního svalu,“ uvádí primář.

Zdravý jedinec regulační pochody zvládne bez problémů. „Nemocnému se srdcem ale způsobí klesající průtok krve nedostatečné okysličení srdečního svalu a následkem je v extrémních případech infarkt.“

Vysoký tlak tichým vrahem

Dávat pozor si musí lidé s krevním tlakem nad 140/80 mm Hg. Mnozí dokonce o svém onemocnění ani nevědí, protože vysoký krevní tlak nebolí a dlouho nezpůsobuje žádné větší potíže. Ty ale mohou přijít jako blesk z čistého nebe a být osudové. Horko je může nastartovat. Stejně jako kardiakům roztáhne cévy, a to spolu s dehydratací organismu vede k výraznému poklesu tlaku s nedokrevností mozku.

„Stoupá i riziko srdečního selhání a vznik poruch srdečního rytmu – nejčastěji fibrilací síní s případnými komplikacemi v podobě krevních sraženin. Ty pak putují cévním řečištěm a mohou způsobit mozkovou mrtvici nebo plicní embolii,“ tvrdí primář.

Být ve stínu a nenamáhat se

Primář Neužil doporučuje kardiakům a lidem s vysokým krevním tlakem, aby se ve vedrech vyvarovali těžší fyzické práci, nechodili na slunce a doslova lenošili. Ani se sportem se to nemá přehánět. Nejen pro srdcaře a hypertoniky, ale i pro zdravé lidi je běh v tropickém vedru a na slunci nevhodný. Hrozí totiž schvácenost a kolaps. Nejvhodnější je plavání nebo obyčejná chůze.

Hlavní je dodržovat pitný režim, protože při dehydrataci organismu se krev zahušťuje a hrozí riziko vzniku krevních sraženin. Při příznacích nevolnosti nebo dokonce infarktu v podobě kruté palčivé bolesti na hrudi je nutné okamžitě volat záchranku, protože hrozí náhlá smrt.

Nebezpečné změny tlaku

Při náhlé změně počasí, kdy z velkého vedra přijdou prudké bouřky a přívalové deště, může také být hodně lidem špatně. Změna tlaku vzduchu, kdy se střídá tlaková výše a níže a mění se elektrické napětí mezi zemí a atmosférou, vede k bolesti hlavy, kloubů, páteře, revmatickým potížím. Pokud nás zasáhne střed tlakové níže, stoupá i počet úmrtí na infarkt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám