Hlavní obsah

Vedra doprovodí bouřky, hrozí přívalové lijáky a kroupy

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl
PRAHA

Tropická vedra, která budou pokračovat nejméně do konce příštího týdne, budou doprovázet častější bouřky. Meteorologové nevylučují ani přívalové lijáky a kroupy. "Nebude jich ale mnoho. Přesto by na ně obyvatelé měli být připraveni," řekl Právu ve Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

I v pátek v důsledku horka záchranka vyjížděla k desítkám případů teplem postižených lidí. Zatímco v létě vyjíždějí pražští záchranáři denně k 60 až 70 kolapsům a dalším zdravotním problémům z horka, nyní zasahují zhruba u 85 případů. Většinou jde o kolapsy, dušnost a nevolnost, ale i srdeční selhání.

Na vedro už si stěžují i hasiči, protože jen za posledních sedm dní likvidovali 771 požárů. V nemocnicích zase sestřičky dbají na to, aby pacienti dodržovali pitný režim. Zvlášť v moderních pavilonech, které nejsou klimatizovány, je nesnesitelné vedro.

Hygienici zakázali jeden letní tábor, a to ještě před nástupem dětí. Důvodem byly nedostatky ve stravovacím úseku. Na téměř 2000 táborech se do konce srpna má vystřídat zhruba 190 000 dětí.

Sucho se bude prohlubovat

Sucho, které postihlo s různou intenzitou celé území České republiky, se bude zřejmě prohlubovat. Místy bouřky, lokální deště ale trend ubývání půdní vlhkosti nezvrátí. Řekl to vedoucí oddělení biometeorologických aplikací Českého hydrometeorologického ústavu Tomáš Vráblík.

Postupně klesají i hladiny podzemních vod, zásoby jsou však na většině území nad dlouhodobým průměrem. Ústav v pátek na svých internetových stránkách zveřejnil mapky, ze kterých se lidé dozvědí, jaké intenzity sucho dosahuje v jejich kraji. K bodu, ve kterém rostliny nenávratně schnou, se blíží vlhkost půdy v Moravskoslezském úvalu, tedy v části Moravskoslezského kraje, na Hané, Olomoucku a v části jižní Moravy. Podobně je na tom také Plzeňsko a Klatovsko.

Ochladí se, ale ne moc

Už v pátek byly místní, někde velmi intenzivní bouřky, které způsobil přechod slabé studené fronty. Ta se ale rozpadla, a tak se výrazně neochladilo.

V příštím týdnu se očekává bouřek a přeháněk víc, teploty stále budou až 33 stupňů. V závěru týdne by ale mohly klesnout na 29 stupňů.

Meteorologové: Hrozí vysoké nebezpečí požárů

Meteorologové opět upozorňují na to, že kvůli vysokým teplotám a extrémnímu suchu hrozí v celé republice vysoké nebezpečí požárů. Koncentrace přízemního ozonu mohou v sobotních odpoledních hodinách překročit imisní limit 180 mikrogramů na metr krychlový. Výstražnou informaci vydal v sobotu dopoledne Český hydrometeorologický ústav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám