Hlavní obsah

Vedle ledovky Česko potrápí i zvýšené hladiny řek, varují meteorologové

Meteorologové varují vedle ledovky také před vzestupem hladin některých toků. Během neděle a pondělí může být překročen limit pro vyhlášení nejnižšího stupně povodňové aktivity - bdělosti.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Varování před velkou vodou platí od nedělních 18:00 do pondělních 18:00 pro Liberecký kraj (okres Liberec), Ústecký kraj (okres Děčín) a Plzeňský kraj (okresy Klatovy, Plzeň-jih a Plzeň-město).

"Hladiny toků budou zpočátku setrvalé nebo slabě rozkolísané. Postupně bude v důsledku srážkové činnosti a následně odtávání sněhové pokrývky docházet k vzestupům hladin," uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na menších tocích v oblastech, kde bude tát sníh, může dojít k překročení úrovně nižších stupňů povodňové aktivity.

"Největší pravděpodobnost dosažení stupňů povodňové aktivity je v povodí Lužické Nisy (Mandava, Lužická Nisa), na horní Otavě a na přítocích do nádrže Lipno, vzhledem k předchozímu nasycení také v povodí Berounky, zejména na Úslavě," uvádí ČHMÚ.

Ojedinělé překročení podle meteorologů nelze vyloučit ani na dalších menších tocích zejména na jihozápadě a severu Čech.

Během pondělí ČHMÚ očekává ještě vzestupy hladin vlivem odtávání sněhu na horách. Postupně se však bude situace uklidňovat a vzestupy budou jen na dolních tocích.

Už v sobotu meteorologové varovali před ledovkou. Výstraha platí pro Prahu a Středočeský, Pardubický, Královéhradecký kraj a Vysočinu v neděli od 10:00 do 18:00. V Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji by si na ni lidé měli dát pozor od nedělních 15:00 do pondělních 06:00. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám