Hlavní obsah

Vedení středočeské ODS se postavilo proti Nečasovým plánům prodloužit volební období

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vedení středočeské ODS podpořilo názor někdejšího šéfa poslanců ODS Petra Tluchoře a postavilo se proti některým plánům předsedy strany Petra Nečase. Regionální rada Tluchořovy mateřské organizace na čtvrtečním večerním jednání odmítla prodloužení volebního období nynějšího vedení ODS i změnu stanov připravenou Nečasovým týmem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Tluchoř před jednáním poslaneckého klubu

Článek

Lídři středočeské ODS se dohodli také na tom, že ještě před říjnovým kongresem ODS uspořádají regionální sněm. O výsledku jednání ČTK informoval jeden z jeho účastníků.

Podle čtvrtečních Hospodářských novin se Tluchoř chystá na podzimním kongresu ODS oslabit Nečasovu pozici v čele strany. Kongres nebude volební, ale střet by se mohl odehrát kolem toho, zda si mohou Nečas a jeho místopředsedové prodloužit dvouletý mandát končící v červnu a setrvat v čele strany až do období po podzimních krajských volbách. Tluchoř takový krok označil za nedemokratický a vedení středočeské ODS mu dnes dalo za pravdu.

Dalším klíčovým bodem kongresu zřejmě bude schvalování změny stanov, kterou připravila stranická komise. Návrh počítá mimo jiné s výrazným zeštíhlením výkonné rady ODS a vytvořením nového stranického orgánu - republikového sněmu. Členy výkonné rady by kongres vybíral bez ohledu na to, z jakého regionu pocházejí, a nezáleželo by na početnosti členské základny v kraji.

Tluchoř hledá podporu v dalších krajích

Také tento Nečasův plán, který by mohl omezit vliv některých regionů v širším vedení ODS, ve čtvrtek Středočeši odmítli. Regionální sněm se navíc sejde už 15. října, tedy sedm dní před celostátním kongresem. Kritici nynějšího stavu ODS tak budou moci v regionu otevřít debatu o změnách ve vedení strany. Tluchoř podle HN pro své požadavky hledá podporu i v dalších krajských organizacích.

Bývalý šéf poslanců ODS přišel o významnou pozici ve straně po dubnové aféře kolem údajného uplácení ve Věcech veřejných. Podle jedné z tajně pořízených nahrávek Tluchoř spolu s poslankyní VV Kristýnou Kočí chystal puč ve VV a snažil se její vedení vyšachovat z vládních pozic. Tento scénář vládní krize se ale nakonec nenaplnil a Tluchoř po roztržce s Nečasem přišel o funkci předsedy poslaneckého klubu. Od té doby se vůči předsedovi ODS a premiérovi vymezuje a podle některých informací usiluje o oslabení Nečasova vedení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám