Hlavní obsah

Vedení ODS dalo funkce k dispozici

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, tin, sve

ODS se po volebním debaklu, kdy získala jen necelých osm procent hlasů, ocitla v celkovém poraženeckém rozpoložení. Exposlanec Marek Benda, stejně jako místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, vyzval, aby vedení dalo své funkce k dispozici. Podle některých informací už se tak stalo.

Reakce Martina Kuby na volební výsledkyVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Totální destrukce české politiky, tak označil exposlanec Marek Benda volební úspěch hnutí ANO a Úsvit. "Může se stát, že budou velmi brzy předčasné volby," varoval.

Řekl také, že by celé vedení ODS, včetně výkonné rady, mělo dát své funkce k dispozici. Volební kongres, jehož datum by měla stanovit nedělní výkonná rada, by podle něj měl zvolit celé vedení.

Novým předsedou by mohl být Svoboda

V centrále ODS se přitom šíří informace, že celé vedení strany už dalo funkce k dispozici. Podle místopředsedy Tomáše Chalupy, který ve volbách nekandidoval, se tak ale stane až v neděli. "Zatím na to nedošlo, očekávám, že se tak stane na výkonné radě," řekl novinářům Chalupa.

Bohuslav Svoboda: Všechno negativní padá na ODSVideo: Jiří Forman, Novinky

V čele strany by nakonec mohl stanout Bohuslav Svoboda, který už naznačil, že by si o předsednictví na kongresu řekl.

Sobotka dá funkci k dispozici

Stejně jako Benda vyzval v sobotu i místopředseda Senátu a šéf občanských demokratů v Libereckém kraji Přemysl Sobotka členy výkonné rady ODS k rezignaci.

„Výsledky voleb jsou pro občanské demokraty prohrou. Celé vedení ODS by na mimořádném kongresu strany, doufám, že bude brzy, mělo dát své funkce k dispozici. Já osobně, jako člen Výkonné rady, to udělám,“ uvedl v tiskovém prohlášení Přemysl Sobotka.

„Před mimořádným kongresem musí proběhnout volby v oblastech v regionu. V rámci výsledku dám rovněž k dispozici funkci předsedy regionu,“ řekl Sobotka.

Kuba přišel o Sněmovnu

Pověřený předseda ODS Martin Kuba dorazil na centrálu ODS a neskrýval zklamání. „Je to drtivá porážka, fatální prohra pro ODS,” řekl novinářům.

Uvedl také, že na kongresu, který proběhne do konce roku, nebude kandidovat na předsedu ODS. „V tuto chvíli o této variantě neuvažuji,” uvedl.

Kuba, který byl lídrem ODS v Jihočeském kraji, se nakonec ani nedostal do Sněmovny. Díky preferenčním hlasům jej předstihl oblíbený bývalý hejtman Jan Zahradník. "Pan Zahradník je nejoblíbenějším hejtmanem ODS, sám jsem ho na jihočeskou kandidátku dostal. Skončit jako druhý za ním není porážka," přiznal však Kuba.

Němcová: Důvěru jsme nezískali

Lídryně ODS Miroslava Němcová na závěrečném tiskovém brífinku zopakovala, že ODS ve volbách utrpěla porážku. Za ní mohla podle Němcové stranická nejednotnost, ale i útoky exprezidenta Václava Klause.

"Ještě nedlouho před volbami od nás odcházeli lidé na kandidátky jiných stran, především k paní Bobošíkové. Útoky, kterými nás častoval bývalý prezident Václav Klaus, nám také žádné body nepřinesly," řekla Němcová.

Vyjádření místopředsedkyně ODS Miroslavy NěmcovéVideo: Jiří Forman, Novinky

Poražena je podle ní především ČSSD. "Celé čtyři roky se připravovala na vládní funkce, neustále chtěla vyslovovat nedůvěru vládě, a nyní se ukazuje, že to ani nebyla schopna zúročit a je oslabenější, než kdy předtím," uvedla Němcová.

Poraženy jsou podle ní ale obě "prezidentské" strany - SPOZ, kterou propagoval Miloš Zeman, a hnutí Hlavu vzhůru, které podpořil exprezident Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo ODS Praha 4 Pankrác. Na snímku Bohuslav Svoboda a Miroslava Nemcová.

"Odcházíme do opozice, jsme na střídačce. Nevzdáváme se," řekla Němcová, která dostala na pražské kandidátce největší počet preferenčních hlasů ze všech ostatních kandidátů.

ODS měla po sečtení 99 procent okrsků 7,6 procenta hlasů, v posledních volbách měla 20 procent. ODS se podle Němcové nepodařilo získat důvěru, která byla otřesena po pádu vlády vedené expředsedou ODS Petrem Nečasem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Volební centrum ODS v Praze 26. října, druhý den voleb do Poslanecké sněmovny.Na fotce odpovídá na otázky Marek Benda.

Svoboda je za Prahu spokojen

Šéf pražské ODS Bohuslav Svoboda okomentoval výsledek ODS v Praze. Tam strana získala 11 procent. Svoboda čekal víc, ale i tak je podle svých slov spokojen.

"Za úspěch bych považoval 15 procent, ale jakýkoliv dvojciferný výsledek je dobrý," řekl Svoboda, který posléze před novináři "rozcupoval" lídra ANO Andreje Babiše.

Zopakoval, že ODS nebude s ANO nikdy spolupracovat. "Není to strana, není to ani hnutí. Je to podnikatelský záměr jednoho člověka. Nemá žádný politický program, jeho jediný program je - všichni tady kradli," řekl Svoboda.

ODS naplánovala na nedělní odpoledne výkonnou radu, která by měla zhodnotit povolební situaci. O tématech, která bude výkonná rada řešit, odpoledne nikdo nechtěl spekulovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám