Hlavní obsah

Vedení ČSSD nechce společnou kandidátku v Ústeckém kraji

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční kandidátku ČSSD v Ústeckém kraji odmítlo předsednictvo sociálních demokratů. Strana chtěla kandidovat v podzimních krajských volbách v novém uskupení s názvem Lepší sever s hnutími Ústecké fórum občanů (UFO), ProMOST a nezávislými. Podle předsedy krajské ČSSD Miroslava Andrta ale tento projekt zatím pokračuje dál.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předseda Krajské organizace ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt

Článek

„Bez ohledu na toto rozhodnutí náš projekt pokračuje. Zvláštní je, že ani neznáme důvody, které k tomuto rozhodnutí vedly,“ sdělil Právu Andrt. Podle některých spekulací jsou za odmítnutím kandidátky právě osobnosti, které dříve kandidovaly za jiné strany. Například dvojka kandidátky a náměstkyně ústeckého primátora Věta Nechybová v barvách UFO se do politiky dostala v barvách ANO. Další z kandidátů děčínský Vladislav Raška (Náš Děčín) byl dlouholetým členem ODS, kterou opustil v roce 2016.

Podle lídra kandidátky a sociálně demokratického prvního náměstka hejtmana Martina Kliky je sice Lepší sever nový subjekt na politické mapě Ústeckého kraje, ale reprezentují ho výrazné osobnosti, které za sebou mají viditelné úspěchy nejen při řízení měst a obcí, ale také v podnikání, ve sportu či při výkonu svých povolání. „Nejsme žádní nováčci, ale zkušení lokální politici, starostové a osobnosti, které mají za sebou hmatatelné výsledky. Mám dojem, že dáváme dohromady skutečně silnou a kvalitní kandidátku,“ prohlásil již dříve Klika. Podle něj bylo cílem kandidátky vyhrát volby.

Děčín je po krachu koalice bez rady, zastupitelé odvolali primátora Hroudu z ANO

Domácí

Povolení sestavit koaliční kandidátku mělo krajské vedení již od začátku roku. Nynější důvody odmítnutí kandidátky zatím nezná. „Výsledek hlasování respektujeme, ale budeme chtít od našich vrcholných představitelů a členů předsednictva, kteří návrh našeho kraje odmítli, aby nám toto své nestandardní rozhodnutí a zásah do autonomie kraje vysvětlili,“ uvedl Andrt. „V nejbližší možné době proto svoláme krajské předsednictvo ČSSD, kam pozveme i členy nejužšího vedení ČSSD,“ doplnil krajský předseda sociálních demokratů.

Nepodaří-li se schválit podobu kandidátky, kterou navrhl kraj, mohlo by ji sestavit grémium strany. To tvoří předseda a místopředsedové, šéfové poslaneckého a senátorského klubu, místopředseda Senátu Milan Štěch a šéf Ústřední kontrolní komise Roman Váňa.

Jak probíhají volby do krajských zastupitelstev

Krajské volby

ČSSD se na vedení Ústeckého kraje nyní významně podílí, tvoří koalici s vítěznou KSČM a také s SPD-SPO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám