Hlavní obsah

Vedení ČSSD chce Drymlovu rezignaci

Novinky, jas, jov
Aktualizováno

Předsedové Krajských výkonných výborů ČSSD, hejtmani z řad ČSSD a místopředseda strany Milan Urban vyzvali v úterý senátora Vladimíra Drymla k rezignaci na funkci vicehejtmana Královéhradeckého kraje. Pokud by tak neučinil, žádají odpovědné orgány strany, aby zvážily ukončení Drymlova členství ve straně. Dryml zopakoval, že odstupovat nehodlá.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vladimír Dryml (ČSSD)

Článek

Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek Novinkám řekl, že se všemi hejtmany z řad ČSSD, kromě Davida Ratha, který nebral telefon, hovořil a shodli se na tom, že by Dryml měl kauzu vysvětlit a omluvit se. „Začíná to být záležitost, která poškozuje soc. dem. Pokud to neučiní, tak by se měl vzdát funkce vicehejtmana,“ sdělil Hašek Novinkám.

Drymlovu rezignaci si přeje i místopředseda ČSSD Milan Urban. "Já bych si dokonce myslel, že by se měl vzdát mandátu," uvedl Urban v rozhlasovém pořadu Duel Radiofóra.

"Dosavadní jednání a chování Vladimíra Drymla považujeme za neslučitelné s vysokými morálními a etickými požadavky, které musí splňovat každý politik sociální demokracie ve veřejné funkci. Vyzýváme proto Vladimíra Drymla, aby se neprodleně omluvil a rezignoval na post vicehejtmana Královéhradeckého kraje," napsali krajští předsedové ve svém prohlášení.

Dryml: Kdo je Urválkem?

Dryml znovu zopakoval, že odstupovat nehodlá. „Celá aféra vede k tomu, aby mě někdo zničil. Připomíná mi to hon na Miladu Horákovou, jen bych chtěl vědět, kdo bude tím prokurátorem Urválkem,“ řekl Novinkám.

Připomněl, že v pondělí královehradecký krajský výkonný výbor ČSSD nedoporučil jeho odvolání. „Je zajímavé, že předsedové dalších krajských organizací se vyjadřují k něčemu, o čem nemají dostatek informací. Je to velmi závažná skutečnost a myslím si, že to ukazuje jaké poměry jsou v ČSSD v poslední době,“ doplnil Dryml.

Pokud by se Dryml neomluvil a "nepostavil se ke vzniklé situaci se ctí", vyzvali předsedové odpovědné orgány strany, aby zvážily, zda vicehejtmanovi neukončit členství v ČSSD.

Drymla již v pondělí vyzval k rezignaci královehradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD) a za osobní selhání označil jeho údajné činy i šéf strany Jiří Paroubek. Podle Paroubka Dryml svým jednání Orgoníkovou a ČSSD poškodil.

O Drymlově budoucnosti v senátorském klubu ČSSD budou jeho kolegové jednat ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám