Hlavní obsah

Vědci z Brna nabízejí krajům pomoc s očkovacími centry. Spočítají plynulý provoz

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžité a bezplatné poradenství s budováním očkovacích center nabízejí krajům informatici ze stavební fakulty brněnského Vysokého učení technického (VUT). Jsou schopni díky počítačovým simulacím do detailů propočítat, jak má být centrum postaveno tak, aby v něm byl provoz plynulý a vakcinace tisíců lidí šla týmům zdravotníků doslova jako po másle.

Vizualizace očkovacího centraVideo: VUT Brno

 
Článek

„Jakmile počítačový model správně nakalibrujeme, můžeme jím nechat virtuálně projít třeba stovky tisíc lidí a během pár hodin získat první představu, kdy budeme se kterou fází očkování hotovi. Dokážeme také zjistit, jestli se při střídání směn zdravotníků nepřeplní čekárna nebo jestli je vůbec dostatečně veliká,“ řekl Právu za vědecký tým Tomáš Apeltauer.

Počítač místo figurantů

Odborníci umí nasimulovat i to, jak se změní situace, pokud se v centru objeví naráz několik lidí na vozíku. „Pokud máme přesný plán vakcinačního centra, úkonů, které se tam budou dělat, a profil osob, které jej navštíví, můžeme udělat simulaci jeho provozu po celou dobu existence a ve všech běžných, a dokonce i v krajních situacích,“ vysvětlil informatik.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Apeltauer doplnil, že počítače umožňují provoz vytvořeného centra otestovat a upravit ve virtuálním prostředí. Není tedy nutné ztrácet čas zkušebními provozy a testováním center s využitím figurantů. Nyní vědci propočítávají provoz očkovacího centra na jihu Čech.

Simulace střelce v Praze

Tým informatiků z VUT si v minulosti poradil i se složitějšími problémy. Formou simulací zpracovali například témata ochrany veřejnosti před střelcem pohybujícím se před pražským vlakovým nádražím. Momentálně je jejich největším projektem simulace evakuace z plánované multifunkční haly na brněnském výstavišti, která pojme tisíce diváků.

„Každý kraj má u nás dveře otevřené. Nabízíme jim možnost se s námi dopředu pobavit a rádi jim zdarma pomůžeme vyladit provoz očkovacího centra tak, aby bylo maximálně efektivní,“ dodal za tým informatiků Apeltauer.

Reklama

Výběr článků

Načítám