Hlavní obsah

Vědci chtějí zjistit, jak moc jsou Češi zamořeni pesticidy

Právo, Vladimír Klepáč

Laboratorní zkoumání moči dobrovolníků a také jejich životního stylu by mělo vědcům z pěti evropských zemí do dvou let odpovědět na otázku, nakolik se pesticidy z polí, a to ať v jídle, nebo vzduchem, dostávají do lidského organismu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odborníci se sice snaží, aby tyto postřiky chránící plodiny na polích před nemocemi i plevelem pronikaly do potravin co nejméně, neví se ale, nakolik je lidská populace pesticidy zamořena.

Chybí hlavně data od dětí, proto bude výzkum zaměřený zejména na ně. Vedou jej biologové z centra Recetox brněnské Masarykovy univerzity a uskuteční se v Česku, Lotyšsku, Maďarsku, Nizozemsku a ve Španělsku. Výsledky ovlivní další využívání pesticidů v zemědělství, sadařství či vinařství.

Nebezpečný sluha

Tyto přípravky používané ve formě postřiků sice zajišťují zemědělcům vyšší výnosy na polích, jsou ale také dobře známé svými negativními dopady na lidský organismus. Mohou narušit nervovou soustavu, podle některých úvah mohou být dokonce příčinou onkologických onemocnění a také jedním z důvodů vzniku autismu u nenarozených dětí.

Opice pomohou k ekologičtější produkci palmového oleje, doufají odborníci

Věda a školy

Výzkumníci hledají rodiny žijící u zemědělsky ošetřovaných sadů a vinohradů a také ty, které žijí mimo podobné území. Potřebují totiž srovnat, zda se budou tyto dvě skupiny lišit. Aby zjistili případný vliv ročních období, budou potřebovat vzorky z letošní zimy a léta 2020.

Dobrovolníci se nemusí obávat náročných testů. Vědci budou potřebovat jen dva jejich vzorky moči a vyplněný detailní dotazník zaměřený na životní styl účastníků studie. Ti mohou sami získat zajímavé informace o tom, zda jsou vystaveni vybraným typům pesticidů, popřípadě, jaký je jejich možný dopad na zdraví a jak se těmto látkám mají vyhnout.

Potrvá to dva roky

„Zajímají nás různé chemické látky či takzvané faktory exposomu, tedy vše, co může případně ovlivňovat lidské zdraví. Pesticidy mezi ně bezpochyby mohou patřit. V posledních letech se objevují zprávy o nadměrném výskytu pesticidů v půdě či podzemních vodách. Detailnější informace o jejich výskytu v lidské populaci zcela chybí,“ řekl Právu k výzkumu jeho vedoucí Pavel Čupr. K projektu shánějí vědci mladé rodiny s dětmi od šesti do 11 let.

Údaje ze všech pěti evropských zemí, které se do výzkumu zapojí, budou k dispozici za dva roky a prozradí, jak se liší výskyt pesticidů v rámci evropské populace, jaké jsou rozdíly mezi dospělými a dětmi nebo zda hraje roli život blízko zemědělských oblastí. Zájemci o účast ve studii k ní najdou podrobnosti a informace na internetových stránkách celspac.cz/specimen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám