Hlavní obsah

Véčkaři určili lídry většiny kandidátek pro komunální volby

Právo, ČTK, map

Vládní Věci veřejné (VV) zveřejnily na svém webu výsledky internetového hlasování o lídrech kandidátek pro podzimní komunální volby. Jejich složení musí ještě ve středu potvrdit grémium strany.

Foto: Michal Krumphamzl, ČTK

Kandidátka VV na pražskou primátorku Markéta Reedová

Článek

To bude v některých případech přímo rozhodovat, neboť hlasování registrovaných příznivců strany dopadlo remízou, případně nikdo nehlasoval. Grémium odsouhlasí i kandidáty do senátních voleb, jež se uskuteční paralelně s komunálními 15. a 16. října.

Hlasování v internetových „primárkách“ se zúčastnilo více než 17 procent řádně registrovaných příznivců strany, tedy zhruba 3500 takzvaných véčkařů, uvádí web.

Jejich podporu získala Markéta Reedová, již VV označují za svou kandidátku na pražskou primátorku, dostala 81,9 procenta hlasů.

V boji o magistrát ji v dalších celkem ze sedmi volebních obvodů doplní například někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Marie Hakenová-Ulrichová, zastupitelka na Praze 1 Jana Pařízková či člen grémia VV Dalibor Sadovský.

Ke kandidátům na brněnského primátora se zřejmě přiřadí úřednice a radní Brna-Černovic Petra Quittová. „Kandiduji, protože mám zájem aktivně se podílet a mít možnost ovlivnit a změnit dnešní činnost a úroveň veřejné správy,“ uvedla.

V případě, že se skutečně nakonec dostane do čela kandidátky, vyzve ve volbách politicky zkušenější protivníky. Lídrem ČSSD je brněnský primátor a místopředseda strany Roman Onderka. Občanské demokraty vede starosta Brna-Bohunic Robert Kotzian.

Reklama

Výběr článků

Načítám