Hlavní obsah

Večer lidí dobré vůle na Velehradě vynesl přes 1,8 miliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benefiční koncert Večer lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku vynesl více než 1,8 miliónu korun. Lidé přispěli svými dárcovskými SMS zprávami, statisícové dary věnovaly i některé společnosti.

Foto: Zbyněk Němec, ČTK

Dny lidí dobré vůle 2013 ve Velehradě

Článek

Výtěžek je tak výrazně vyšší než v loňském roce, kdy se vybralo 850 000 korun. Peníze si rozdělí rovným dílem tři předem vybrané neziskové organizace.

Čtvrtečním koncertem pod širým nebem vyvrcholil první den letošních oslav 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Svátek slovanských věrozvěstů přivede každoročně na Velehrad velké množství návštěvníků. Ve čtvrtek přišlo podle pořadatelů na koncert kolem 18 000 lidí. Nenaplnila se tak očekávání, že významné výročí přiláká na Velehrad více poutníků. Například loni na benefiční koncert dorazilo asi o 3000 lidí více.

Letošní koncert zahájilo hromadné vypouštění balónků, které ozdobily velehradské nebe. Za netradičním počinem stojí projekt Adopce nablízko, který realizuje Salesiánská asociace Dona Boska. Výtěžek z prodaných balónků přispěje na náklady spojené s vysláním dobrovolníků na mise v zahraničí, které se pohybují v desítkách tisíc korun na jednoho. Adopce nablízko tak pomáhá ohroženým a znevýhodněným dětem a mládeži na celém světě.

Na rozvoj duchovních hodnot

Projekt salesiánů patří mezi ty, které si rozdělí výtěžek z koncertu. Peníze získá i České katolické biblické dílo, jehož cílem je přispět k lepšímu porozumění bible. Pořádá vzdělávací kurzy, semináře i školení a připravuje také řadu pomůcek pro učitele nebo moderátory biblických kroužků. "Získané peníze použijeme na nákup materiálu, vybudování zázemí pro naše kurzy a na pořádání biblických dnů a víkendů pro rodiny," uvedla Marie Klašková z Českého katolického biblického díla.

Třetí z podpořených je Nadační fond Adiuvare, který založil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Fond pomáhá rozvíjet duchovní a mravní hodnoty při výchově mládeže, motivovat studenty ke studiu a umožňuje také získat vzdělání studentům z početných a sociálně slabších rodin.

Koncertem provázeli moderátoři Pavel Kříž a Barbora Černošková. Vystoupila zlínská filharmonie s operními pěvci čtyř zemí a Jiří Pavlica s Hradišťanem. Letošní ročník Dnů lidí dobré vůle v pátek od 10:30 vyvrcholí slavnostní mší svatou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám