Hlavní obsah

Ve zprávě OLAF se podle Kalouska a Michálka píše o dotačním podvodu

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Ve zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) se podle předsedů poslaneckých klubů TOP 09 a Pirátů Miroslava Kalouska a Jakuba Michálka mluví o dotačním podvodu. Michálek zároveň po prostudování řekl, že to, co zveřejnilo ministerstvo financí ve čtvrtek, není součástí zprávy, ale jedná se pouze o doporučující stanovisko. Do zprávy v pátek nahlédla i poslankyně za ČSSD Kateřina Valachová.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

„Musím dementovat informace, které se objevily v médiích, že se tam neobjevuje slovo podvod. Jsou tam závěry, které korespondují s policejním vyšetřováním. Mluví se tam i o podvodu a o nesrovnalostech,” řekl Michálek. To potvrdil i Miroslav Kalousek.

„Ta informace, že tam není slovo podvod, je nepravdivá,” dodal Kalousek. Zpráva podle obou koresponduje s policejním vyšetřováním - konkrétně se v ní podle nich hovoří o dvou paragrafech trestního zákoníku, a to 212 dotační podvod a 260 poškození finančních zájmů Evropské unie.

Piráti navíc nebudou podle Michálka nic měnit na svém stanovisku hlasovat pro vydání Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka.

Michálek: Ministerstvo financí zveřejnilo něco jiného

„To, co zveřejnilo ministerstvo financí na webových stránkách, není zpráva OLAF, ale je to jen doporučení ke zprávě. Ty podstatné závěry jsou úplně jiné,” doplnil Michálek. Ministerstvo financí zveřejnilo část zprávy ve čtvrtek. [celá zpráva]

V krátkém tříodstavcovém textu vyňatém z 50stránkové zprávy se píše o zjištěných „nesrovnalostech“ a o „zajištění vynětí částky“ 42,5 miliónu, která měla být na projekt poskytnuta z evropských fondů.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Kalousek: Není to žádná účelovka

„To, v čem je zpráva cenná, je, že závěry nezávislé instituce potvrzují, že stíhání policie České republiky není žádná vykonstruovaná účelovka,” řekl Kalousek. I podle něj se ve zprávě píše o dotačním podvodu. Zpráva zároveň odpovídá tomu dokumentu, do kterého mu bylo umožněno v týdnu nahlédnout.

„Zpráva není žádným překvapením, pro každého, kdo ví, z čeho policie ČR viní pana Babiše a pana Faltýnka,” doplnil. [celá zpráva]

Zprávu dopoledne přišla prozkoumat i Kateřina Valachová z ČSSD, která dorazila na policejní ředitelství krátce po osmé hodině ráno. Zprávu studovala téměř dvě a půl hodiny. Novinářům poté řekla, že důvod k jejímu zveřejnění nevidí.

Valachová: Policie ČR a OLAF spolupracovali

„Podle mého soudu zpráva OLAF neobsahuje žádné převratné nové skutečnosti, oproti tomu, co už ve spise bylo. Je zcela jasné, že policie i OLAF v průběhu vyšetřování spolu spolupracovali,” řekla Valachová poté, co si celou zprávu prostudovala.

Členové poslaneckého mandátového a imunitního výboru se mohou se zprávou Evropského úřadu pro boj proti podvodům týkající se kauzy Čapí hnízdo seznámit od pátečního rána na policejním ředitelství.

V pondělí by se na spis měli přijít podívat předseda Starostů Petr Gazdík, poslankyně za ODS Miroslava Němcová nebo předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič z KSČM.

Výbor v úterý vyslechne Babiše i Faltýnka

Ministerstvo financí zároveň ještě před zveřejněním části zprávy OLAF navrhlo, aby byla farma Čapí hnízdo vyňata z projektů financovaných EU. [celá zpráva]

Devatenáct členů mandátového a imunitního výboru se bude moci seznámit se zprávou během pátku a pondělka. Pražské policejní ředitelství tak vyhovělo žádosti poslanců, kteří o nahlédnutí do zprávy v uplynulých dnech požádali. [celá zpráva]

V úterý se pak výbor sejde a bude rozhodovat o tom, zda doporučí Poslanecké sněmovně vydat Andreje Babiše i Jaroslava Faltýnka, kteří společně s dalšími devíti lidmi čelí obvinění v kauze Čapí hnízdo, k trestnímu stíhání. Oba by také měli na výbor dorazit a podat vysvětlení. Termín, kdy bude o vydání rozhodovat Sněmovna jako celek, zatím není jasný.

Podle Kateřiny Valachové se však ještě v úterý nepodaří přijmout usnesení o tom, zda by měli být oba vydáni. Právě s ohledem na to, že zpráva je v angličtině a někteří poslanci již dopředu řekli, že chtějí počkat, až bude přeložena.

Členové mandátového a imunitního výboru
Ing. Lukáš Bartoň, Ph.D. (Piráti)
Marek Benda (ODS)
Mgr. Stanislav Berkovec (ANO)
Mgr. Milan Feranec (ANO)
Mgr. Petr Gazdík (STAN)
JUDr. Stanislav Grospič (KSČM)
Ing. Josef Hájek (ANO)
Ing. Miroslav Kalousek (TOP 09)
Mgr. Ing. Taťána Malá (ANO)
Mgr. et Mgr. Jakub Michálek (Piráti)
Miroslava Němcová (ODS)
Ing. Monika Oborná (ANO)
Ladislav Okleštěk (ANO)
Ing. František Petrtýl (ANO)
Miloslav Rozner (SPD)
Radek Rozvoral (SPD)
Mgr. Kateřina Valachová, Ph.D. (ČSSD)
prof. JUDr. Helena Válková, CSc. (ANO)
Mgr. Marek Výborný (KDU-ČSL)

Reklama

Související články

Kalousek tvrdí: Zpráva OLAF dokládá podvod

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že zprávu OLAF ke kauze Čapí hnízdo četl. Na svém twitterovém účtu v úterý napsal, že podle zprávy...

Výběr článků

Načítám