Hlavní obsah

Ministerstvo navrhlo vyjmout Čapí hnízdo z projektů financovaných z EU

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo financí ve čtvrtek oficiálně navrhlo úřadům, aby projekty jako Čapí hnízdo, které jsou předmětem správního či trestního řízení, případně je vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), byly vyňaty z programů financovaných z evropských dotačních programů. Stejné doporučení dala České republice již v prosinci Evropská komise.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Článek

Ministerstvo se k tomuto kroku rozhodlo, aby mohlo uzavřít sedm dotačních programů z minulého účetního období.

„Jedná se o standardní účetní operaci, která umožní finální uzavření těchto programů, a vzhledem k jejich tzv. přezávazkování, tedy existenci většího množství dalších výdajů, které nejsou předmětem uvedených řízení, nemá žádný vliv na výši prostředků, které ČR z evropského rozpočtu obdrží,” uvádí resort.

Rozhodnutí se týká i padesátimiliónové dotace pro Čapí hnízdo, tedy farmu, která spadá do majetku premiéra Andreje Babiše (ANO). V souvislosti s dotací čelí Babiš a místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek obvinění – existuje totiž podezření, že projekt Čapího hnízda získal podporu určenou pro malé a střední podnikatele podvodem.

V kauze Čapí hnízdo bylo obviněno celkem 11 lidí. O vydání Babiše a Faltýnka žádá policie Poslaneckou sněmovnu.

„Případné rozhodnutí o vynětí či nevynětí sporných výdajů z evropského financování žádným způsobem nezasahuje do probíhajícího trestního řízení na národní úrovni ani nemá vliv na případná budoucí správní řízení o odebrání dotace příjemci ze strany poskytovatele dotace,” tvrdí ministerstvo.

Zprávu OLAF, která se věnuje případu Čapího hnízda a kterou ministerstvo dostalo na konci loňského roku, resort i nadále odmítá zveřejnit.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby dotaci 50 miliónů na Čapí hnízdo vrátilo Česko ze státního rozpočtu?
Ano
8,2 %
Ne
91,8 %
Celkem hlasovalo 3227 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám